Unes hores pintades amb sang

El rellotge de sol de La Doma, a La Garriga.

Els rellotges de sol sovint tenen inscripcions advertint sobre la fugacitat de la vida. A La Doma (La Garriga) hi ha un que en principi sembla molt decoratiu, encara que no té cap frase moralitzant (o potser s’ha perdut).

S’hi poden veure unes flors, una sanefa, la data 1699, el monograma IHS (Jesucrist) i l’AM sobreposades (Ave Maria). Té ratlletes per a les hores i les mitges hores. L’esfera es troba perfectament posicionada en un carreu, de manera que el gnòmon s’ajusta a la junta entre carreus.

Els rellotges de sol van ser especialment utilitzats en convents i monestirs, per tal de regular la vida, amb l’ajut de les campanes, els moments de culte, treball i recolliment privat. Així mateix, van ser una bona ajuda per orientar les tasques de la pagesia.

La salutació de l’àngel

Així mateix, a les dotze del migdia apareix un símbol diferent, consistent en dues petites arcades i que marca l’Àngelus. Amb aquest nom es coneix la senzilla oració recollida a les Escriptures, quan l’àngel s’aparegué a Maria i li va dir que tindria un fill.

Al segle XII ja es demanava als monjos que al vespre ‘saludessin’ la Verge amb les paraules de l’àngel, quan sonava la campana de ‘completes’. Però no va ser fins al segle XIV quan s’introduí el toc de l’Àngelus pel matí i també al migdia.

Rellotge de sol de La Doma a La Garriga.
La Doma.

Color etern

El punt curiós és que el color vermell no és una pintura qualsevol, sino que es tracta de sang de bou. He llegit que aquest pigment era força utilitzat a l’antiguitat degut a la seva durabilitat i resistència a l’aigua. La prova és que al rellotge de sol de La Doma, ha perdurat fins avui.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: avinguda de Sant Esteve, 1. La Garriga

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).