Aquarel·la de la façana de la casa Gasull de Reus.

El melic del modernisme

Arquitectura modernista a Reus.

Perdona l’expressió, però si un dia vols caure de cul veient arquitectura modernista, cal que vagis a Reus. No et puc preparar per l’indescriptible plaer i la borratxera de formes i colors que t’entrarà pels ulls.

Ja de per sí, Reus mereix una visita a conciència. Saber que allà va nèixer Gaudí, Prim o Fortuny ja ens ha de fer pensar que no és una ciutat qualsevol.

Aquest cop només et faig una petita selecció de tres edificis projectats per Lluís Domènech i Montaner que et deixaran sense respiració. Per cert, l’exterior de cap d’ells dóna idea del què amaguen dins, així que millor fes la visita guiada.

Aquarel·la de la façana de la casa Gasull de Reus.
La casa Gasull i la casa Rull.

Casa Navàs

En primer lloc, tenim l’habitatge de l’empresari tèxtil Joaquim Navàs Padró en una cantonada de la cèntrica plaça del Mercadal. Projectada el 1901, està decorada amb un finíssim treball de ceràmica i esgrafiats i amb el mobiliari dissenyat per Gaspar Homar. A la planta baixa hi havia la botiga regentada per Josepa Blasco, l’esposa de Navàs, qui sembla que tenia la mà trencada tractant la clientela i els treballadors.

Casa Navàs, Arquitectura modernista a Reus
Casa Navàs.

És potser l’única construcció modernista de Domènech i Montaner que no ha patit modificacions i conserva fins i tot el mobiliari original. Còmoda i pràctica no sé si ho és per viure-hi, però tant li fa. Deu ser com viure dins una obra d’art.

Casa Navàs, Arquitectura modernista a Reus
Casa Navàs.

Casa Gasull

Va ser la seu d’un negoci d’olis que encara continua. Encara que molt més sòbria que la Casa Navàs, té una bonica façana esgrafiada i amb mosaics. Em van atreure especialment les rajoles de l’interior, tant del paviment com dels sòcols.

Casa Gasull, Arquitectura modernista a Reus
Casa Gasull.

S’han conservat molts elements originals, com els banys o les oficines on encara podem veure telèfons de baquelita, una antiga màquina elèctrica d’escriure o un termo d’aigua de vés a saber quan.

Casa Gasull
Casa Gasull.

Institut Pere Mata

Si un dia em torno boig, que em portin aquí. Realitzat abans que l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, ja es poden veure els elements distintius del gran arquitecte.

Institut Pere Mata, Arquitectura modernista a Reus
Institut Pere Mata.

Destaca l’espectacular pavelló dels distingits (els rics, vaja), amb una profusió decorativa que fins i tot arriba a marejar. És l’horror vacui (por al buit).

Institut Pere Mata, Arquitectura modernista a Reus
Institut Pere Mata.

Ja t’he dit que hi ha molt més per veure, així que quan vagis a Reus, dedica-hi un parell de dies com a mínim.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Com arribar: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop