Façana del celler cooperatiu del Pinell de Brai.

Una catedral per fer vi

El celler modernista d’El Pinell de Brai (Terra Alta).

Si ajuntes un bon arquitecte, un bon artista i una bona collita de raïm, què tens? Una meravella.

El Pinell de Brai

Estem acostumats a veure espaterrants edificis modernistes a les nostres ciutats on, potser més que la comoditat, es fa valer la decoració i la mateixa construcció. Però que un edifici eminentment industrial i en un indret quasi oblidat sigui alhora una gran obra d’enginyeria i estèticament maca és menys freqüent.

El Pinell de Brai

El Pinell de Brai

És una població de poc més de mil habitants situada a Terra Alta (Tarragona) de la que potser no tindríem notícia si no fos pel fet de tenir el celler noucentista més impressionant. Construït als anys vint del segle passat per Cèsar Martinell, admirador de Gaudí i va aconseguir uns espais d’una gran amplitud i lleugeresa fent servir només el maó vist. Mai es van arribar a fer tots els elements del projecte original, com el dipòsit o la tanca exterior.

Nascut a Valls, Cèsar Martinell és un dels darrers testimonis del noucentisme, un corrent de curta durada, però que va deixar una empremta memorable en totes les arts. Com a ajudant de Gaudí, es nota la influència del darrer modernisme en les seves construccions. El celler de Gandesa és un bon exemple de la seva mestria.

Art a la façana

Per si no hi havia prou, excepcionalment l’artista Xavier Nogués va decorar el sòcol de la façana amb un fris de rajoles de 40 metres, on va representar caricatures relacionades amb la recol·lecció i elaboració del vi. El fris, que inicialment no estava previst, va ser col·locat prop de trenta anys més tard Nogués va ser un dibuixant i caricaturista que va tocar la majoria de tècniques. Als anys vint es va dedicar en cos i ànima a la decoració ceràmica.

El Pinell de Brai

Per alguna raó li diuen la catedral del vi.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer del Pilonet, 8. Pinell de Brai

Saber més

Què veure a prop