Sarcòfags a la necròpolis paleocristiana de Tarragona.lis

Dos mil morts vora el riu

La necròpolis paleocristiana de Tarragona.

Aquesta és una història per explicar la nit de Tots Sants.

Tarragona. Necròpolis

Tabac i difunts

Aviat farà cent anys que es va construir als afores de Tarragona la grandiosa Fàbrica de Tabacs. El 1923 el cardenal Vidal i Barraquer beneïa la primera pedra d’aquest descomunal complex que va trigar prop de ceu anys a ser acabat. La fàbrica, que produiria els famosos cigarrets Ducatos i Fortuna, tancaria setanta anys més tard.

Quan s’iniciaren les obres, van aparèixer restes que en la seva majoria van resultar ser enterraments d’una extensa necròpolis paleocristiana i romana (segles I aC al V dC), amb mausoleus i sepulcres de tota mena. Tan important era la troballa que va motivar que es desplacés l’emplaçament inicialment projectat.

Tarragona. Necròpolis
Restes sense classificar.

Via funerària

El capellà i arqueòleg Joan Serra Vilaró va supervisar la major part de les excavacions així com la construcció d’un museu dedicat a la necròpolis.

Cal tenir present que, al segle II, qui sortia i entrava a Tàrraco pel sud, travessava un important barri als afores de les muralles. Com era habitual en aquells temps, els enterraments es disposaven a un costat i l’altre de la via. Tan podia tractar-se d’un petit túmul com d’un gran mausoleu o un monument funerari.

La visita al recinte permet veure les peces més destacades, així com una petita i molt didàctica exposició sobre el món de la mort i els rituals funeraris dels primers cristians.

Tarragona. Necròpolis
Detall de mosaic funerari.

Sé que fa una mica de cosa, però de veritat que us impressionarà veure tantes tombes i tant juntetes.

A més, us sorprendrà l’espectacular coberta projectada el 1970 per Emilio Pérez Piñero. Aquest arquitecte murcià va destacar en el disseny d’estructures lleugeres, com la cúpula del Teatre-museu Dalí a Figueres.

En un altre article parlo amb més profunditat de la necròpolis paleocristiana de Tarragona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: avinguda de Ramon i Cajal, 84. Tarragona

Saber més

Què veure a prop