Aquarel·la amb una vista panoràmica de la necròpolis paleocristiana de Tarragona.

Dos mil morts vora el riu

La necròpolis paleocristiana de Tarragona.

Aquesta és una història per explicar la nit de Tots Sants.

Aquarel·la amb una vista panoràmica de la necròpolis paleocristiana de Tarragona.

Tabac i difunts

Per començar, aviat farà cent anys que es va construir als afores de Tarragona la grandiosa Fàbrica de Tabacs. El 1923 el cardenal Vidal i Barraquer beneïa la primera pedra d’aquest descomunal complex que va trigar prop de deu anys a ser acabat. La fàbrica, que produiria els famosos cigarrets Ducados i Fortuna, tancaria setanta anys més tard.

Quan s’iniciaren les obres, van aparèixer restes que en la seva majoria van resultar ser enterraments d’una extensa necròpolis paleocristiana i romana (segles I aC al V dC), amb mausoleus i sepulcres de tota mena. Tan important era la troballa que va motivar que es desplacés l’emplaçament de la fàbrica inicialment projectat.

Tarragona. Necròpolis
Restes sense classificar.

Via funerària

A continuació, el capellà i arqueòleg Joan Serra Vilaró va supervisar la major part de les excavacions així com la construcció d’un museu dedicat a la necròpolis.

Cal tenir present que, al segle II, qui sortia i entrava a Tàrraco pel sud, travessava un important barri als afores de les muralles. Com era habitual en aquells temps, els enterraments es disposaven a un costat i l’altre de la via. Tan podia tractar-se d’un petit túmul com d’un gran mausoleu o un monument funerari.

La visita al recinte permet veure les peces més destacades, així com una petita i molt didàctica exposició sobre el món de la mort i els rituals funeraris dels primers cristians.

Tarragona. Necròpolis
Detall de mosaic funerari.

Sé que fa una mica de cosa això de veure llocs relacionats amb la mort, però de veritat que t’impressionarà veure tantes tombes i tant juntetes.

A més, et sorprendrà l’espectacular coberta projectada el 1970 per Emilio Pérez Piñero. Aquest arquitecte murcià va destacar en el disseny d’estructures lleugeres, com la cúpula del Teatre-museu Dalí a Figueres.

Tanmateix, si el tema d’interessa, no deixis de llegir aquest altre article on parlo amb més profunditat de la necròpolis paleocristiana de Tarragona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: avinguda de Ramon i Cajal, 84. Tarragona

Saber més

Què veure a prop