Ser marquès o no fer res

El mas de Ca l’Alemany de Badalona.

En aquells temps del ‘tu no passis d’aquí’, una marca era un territori que feia frontera amb un altre. El senyor feudal que el governava rebia el nom de marquès.

Amb el temps, el títol de marquès era concedit pel rei de torn i era una distinció per algun fet destacable, normalment un mèrit en una batalla.

Ca lAlemany de Badalona

Però també hi havia raons econòmiques. Quan als segles XVII i XVIII les arques reials eren buides, el monarca podia atorgar aquest premi per alguna venda.

Per l’article vint-i-sis, un marquesat és hereditari. No és que aporti gaire més que prestigi, però en aquest país hi ha més de 1.300 títols de marquès. De fet, actualment el monarca els segueix concedint a tort i a dret i ara tant pot ser un esportista, un actor o un pintor. I tu què ets? Jo? Marquès!

Ca l'Alemany de Badalona

De França a Badalona

Doncs bé, un d’aquests títols provenia de França i va ser atorgat a Josep Francesc de Mora i Catà. Ferran VI va reconèixer el marquesat de Llió (poblet de la Cerdanya francesa) com a noblesa espanyola. Aquest senyor -molt il·lustrat- va ser president de l’Acadèmia de Bones Lletres i també regidor ‘perpetu’ de Barcelona, on encara es conserva el seu palau al carrer Montcada.

Ca l'Alemany de Badalona

Però també va adquirir altres habitatges a Badalona, com Can Móra i Ca l’Alemany, molt a la vora l’un de l’altre i ambdós pertanyents a la mateixa família Alemany, qui seguiren fent de masovers.

El marquès va reformar Ca l’Alemany i hi afegí unes característiques arcades al voltant del dipòsit d’aigua i del safareig, únic element que perviu.

Els segles van anar passant i el títol de marquès també, de pares a fills i ens plantem al segle XX. Per alguna raó que ningú s’explica -potser la col·lectivització dels camps durant la guerra civil-, un dia els masovers van abandonar la masia, els camps i els horts i mai més van tornar.

Ca l'Alemany de Badalona.

Final inesperat

Se sap que poc després, una gentada furiosa va entrar a la propietat i tot ho va destrossar, cremar i enrunar. Seria interessant saber què va passar que motivés aquest fet. De moment és un misteri.

I així és com un indret, ja valorat pels romans des del segle II, ha acabat abandonat a la seva -trista- sort.

Aquarel·la amb una vista de les ruïnes de Ca l'Alemany a Badalona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

4 comentaris

  1. Un dia, vaig anar-hi a parar per casualitat. La sort va fer que coincidís amb un home gran, que em va explicar sobre les runes, com era la casa antigament ja que ell, de petit, hi havia anat a jugar. Un indret curiós, del que ara, gràcies a la bona feina del rondaller, en sabem més coses.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).