Aquarel·la amb una vista del cementiri del còlera de Tiana.

De què van morir els mariners?

El Cementiri del Còlera o dels Empestats, a Tiana (Maresme).

Allò de què “el meu avi va anar a Cuba” té moltes històries al darrere. Com la del vaixell que va venir precisament d’allà l’any 1870 amb uns mariners infectats per la febre groga.

L’epidèmia s’estengué al barri de la Barceloneta i molts habitants fugiren a altres poblacions. Els malalts els varen internar a l’edifici de la Conreria de Tiana que ara és una coneguda casa de colònies.

Aquarel·la amb una vista del cementiri del còlera de Tiana.

El cementiri del còlera

Així doncs, els que anaven morint (76 en total) els enterraren en una fossa comuna a pocs metres d’allà. Com a única referència, l’Ajuntament de Barcelona hi col·locà una sinistra pedra tallada al mig d’un petit tancat.

Actualment tenim una altra referència per localitzar l’indret: una descomunal torre d’alta tensió que ens marca l’indret precís del recinte. Poc glamurós, però el progrès no perdona.

Tiana

Però, si van morir de febre groga, com és que tothom coneix el lloc com el cementiri del còlera? Fins i tot, en algun lloc oficial figura com a “cementiri dels empestats” o també dels “apestats“).

Tiana. Cementiri del còlera
Detall del monument: la fugacitat de la vida.

Febre groga o còlera?

La febre groga, també coneguda com a tifus groc, és una malaltia vírica transmesa per la picada d’un determinat mosquit. Al cap d’uns dies la persona infectada comença a tenir dolors i també icterícia (allò que et tornes groc).

El còlera, en canvi, és una malaltia infecciosa provinent de l’Índia i es transmet per contagi directe i per la beguda o aliments en mal estat. Els principals efectes són unes cagarrines que no t’explico.

Així que, responent a la pregunta, els mariners van morir de febre groga, no de còlera. I encara ara no sabem per què li van canviar el nom al lloc.

Cementiri del còlera
Per anar segueix les indicacions de la Font de l’Alba.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop