Aiguabarreig del Congost a Montornès del Vallès.

El naixement del Besòs

El nom de Besòs és una derivació de Bissaucio, que ve a dir riu de les dues salzeredes, fent referència a la vegetació que el rodejava. Costa de creure veient la industrialització que hi ha substituït el verd. No obstant hi ha intents de preservar una mica el que encara queda. És el cas de l’itinerari pel riu Mogent a Montornès del Vallès, recentment condicionat.

Arribem a Montornès i deixem el vehicle a l’ampli aparcament que trobarem al costat del pont que travessa el riu Mogent (avinguda d’Ernest Lluch). Allà mateix trobem les indicacions del recorregut, que s’allarga tant cap amunt com direcció Badalona. Nosaltres anem avall.

Camí del Mogent
Indicador del camí del Mogent.

Bicicletes i cotxes

És evident que per aquí passa també una llarga ruta per a ciclistes, perquè n’hi ha un munt i van a tota castanya. El camí és ample i permet que tots puguem circular.

Al principi s’escolten les carreres del circuit de Montmeló que impedeixen escoltar els ocells. També anem veient l’escandalosa degradació de l’entorn, record d’una època d’especulació industrial incontrolada.

Després el camí es torna més natural i trobem un espai per a fer pícnic i passem pel costat de la font de Santa Caterina, que encara raja.

Itinerari pel riu Mogent
Camí del Mogent.

L’aiguabarreig

De cop veiem el descomunal pont construït el 1959 que uneix Montornès i Montmeló. Ens hi aturem a sota per contemplar l’aiguabarreig que es forma de la unió del riu Congost i del Mogent. En aquest punt neix el riu Besòs.

Itinerari pel riu Mogent
El pont de Montmeló.

El lloc, que segurament en altres temps devia ser d’allò més maco, ara és brut, fa pudor, l’aigua és de color podrit i està envoltat de naus industrials, però és interessant perquè mai havia vist d’una forma tan evident el punt en què dos rius donen origen a un altre.

Itinerari pel riu Mogent
Unió del riu Congost i el Mogent.

Continuem una mica més i trobem les restes d’un antic pont que imagino se’l va endur alguna riada.

Seguim un trosset fins que s’obren clarianes i encara es veu més el polígon i decidim que ja en tenim prou, així que tornem pel mateix camí.

L’itinerari pel riu Mogent no és el més romàntic que he fet, però l’he volgut mencionar per l’esforç que s’ha fet per recuperar un espai natural tan deteriorat.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Distància: 4 km anada i tornada. El camí continua i es pot fer més tros.

Dificultat: molt fàcil i planer

Itinerari: veure el plànol

Saber més

Què veure a prop