El naixement del Besòs

El nom de Besòs és una derivació de Bissaucio, que ve a dir riu de les dues salzeredes, fent referència a la vegetació que el rodejava. Costa de creure veient la industrialització que ha substituït el verd. No obstant hi ha intents de preservar una mica el que encara queda. És el cas de l’itinerari pel riu Mogent a Montornès del Vallès, recentment condicionat.

Arribem a Montornès i deixem el vehicle a l’ampli aparcament que hi ha al costat del pont que travessa el riu Mogent (avinguda d’Ernest Lluch). Allà mateix veuràs les indicacions del recorregut, que s’allarga tant cap amunt com en direcció a Badalona. Nosaltres anem avall.

Camí del Mogent
Indicador del camí del Mogent.

Bicicletes i cotxes

És evident que per aquí passa també una llarga ruta per a ciclistes, perquè n’hi ha un munt i van a tota castanya. El camí és ample i permet que tots puguem circular.

Al principi s’escolten les carreres del circuit de Montmeló que impedeixen escoltar els ocells. També anem veient l’escandalosa degradació de l’entorn, record d’una època d’especulació industrial incontrolada.

Després el camí es torna més natural i hi ha un espai per fer pícnic. Passaràs pel costat de la font de Santa Caterina, que encara raja.

Itinerari pel riu Mogent
Camí del Mogent.

L’aiguabarreig

De cop veuràs el descomunal pont construït el 1959 que uneix Montornès i Montmeló. Atura’t a sota per contemplar l’aiguabarreig que es forma de la unió del riu Congost i del Mogent. En aquest punt neix el riu Besòs.

El lloc, que segurament en altres temps devia ser d’allò més maco, ara és brut, fa pudor, l’aigua és de color podrit i està envoltat de naus industrials, però és interessant pel fet que et permet veure de manera molt evident el punt en què dos rius donen origen a un tercer.

Aquarel·la amb una vista de l'aiguabarreix del Congost i del Mogent.

Continua una mica més i veuràs les restes d’un antic pont que probablement es va endur alguna riada.

Segueix un curt tram fins que s’obren clarianes i encara es veu més el polígon. En aquest punt nosaltres decidim que ja en tenim prou, així que tornem pel mateix camí.

L’itinerari pel riu Mogent no és el més romàntic que he fet, però l’he volgut mencionar per l’esforç que s’ha fet per recuperar un espai natural tan deteriorat.

Itinerari pel riu Mogent
Unió del riu Congost i el Mogent.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Distància: 4 km anada i tornada. El camí continua i es pot fer més tros.

Itinerari: veure el plànol

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).