Aquarel·la de l'escultura d'un moai al Bosc Màgic d'Òrrius, dins el terme de La Roca del Vallès.

Van arribar els indígenes rapanui fins al Maresme?

El Bosc màgic d’Òrrius (Maresme).

Per començar, aquí hi ha un misteri. Caminant pels boscos d’Òrrius hem trobat un moai igual que els que es poden veure a l’illa de Pasqua. Bé, potser una mica més petit.

És que algun indígena va travessar el Pacífic i l’Atlàntic i va venir a parar a casa nostra?

Aquarel·la de l'escultura d'un moai al Bosc Màgic d'Òrrius, dins el terme de La Roca del Vallès.

Segons sembla, aquesta escultura, com d’altres que ara us explicaré, van ser obra de dues persones allà pels anys 70 del segle passat. Però crec que amb seguretat no ho sap ningú. Tot i que es troba dins el terme de La Roca del Vallès, el lloc es coneix com el bosc màgic d’Òrrius.

En segon lloc, a l’altre costat del moai, a la mateixa roca, es pot veure el perfil d’un indígena que mira en direcció contrària (devien estar enfadats).

Explicacions esotèriques asseguren que es tracta una representació de Janus, el déu romà de dues cares, considerat el guardià de les entrades de les cases.

Bosc màgic d'Òrrius
L’anomenat ‘maia’ té cara de pocs amics.

Seguidament, uns metres més avall, una descomunal roca arrodonida va ser esculpida amb la forma de cap d’elefant (molt reeixit, per cert). L’obra té dues signatures, una podria ser el dissenyador i l’altra l’escultor.

També hi ha qui diu que tot plegat és obra d’algun picapedrer que no tenia gaire feina a fer.

A continuació, tornem a l’aparcament prenem el camí en direcció contrària. Si mirem a la dreta, observarem com l’elefant treu el cap entre la frondositat.

Disseminades per la zona es poden veure altres roques sense esculpir, però que amb imaginació es poden associar amb diferents formes.

Bosc màgic d'Òrrius.
Amagat dins el bosc.

El metge castigat

Pel que he llegit, tot i que no hi ha res demostrat, aquestes obres es deuen a Isidre Fossas, un escultor de Granollers de qui només he trobat el compte buit a Facebook. Curiosament, com a imatge del seu perfil hi ha l’escultura d’un moai.

Probablement van ser realitzades cap als anys cinquanta del segle XX, per encàrrec d’un tal Dr. Bastos, que, pel que sembla era el propietari d’aquests terrenys.

Per aquella època només he trobat un metge amb aquest cognom. Es tracta de Manuel Bastos Ansart, nascut a Saragossa el 1887.

Fill de militar, es va especialitzar en cirurgia i traumatologia, exercint en diversos destacaments militars i hospitals civils, arribant a metge de la Casa Reial.

Però el fet d’haver estat de part dels perdedors durant la Guerra Civil, li va valdre ser ‘desterrat’ a Barcelona, on es va quedar fins que va morir.

Bosc màgic d'Òrrius
Estarà adormit?

Una mica més enllà

Seguim endavant i al cap d’uns metres veurem un immens xiprer i un caminet que comença entre dues columnetes de granit. Tot seguit veurem una gran bassa rodona que, pels bancs de pedra que té, sembla haver estat utilitzada com a piscina d’algun mas.

Es coneix com a bassa de Ca l’Argent, nom del mas propietat d’aquests verals, situada a l’altre costat de la carretera. Probablement va ser construida al mateix temps que les escultures que hem vist, amb una finalitat lúdica més que no pas per regar.

Ca l’Argent és un important edifici documentat al segle XV, quan un tal Pere Argent el va vendre, juntament amb la propera capella de Sant Bartomeu de Cabanyes. En la documentació consultada només he trobat que aquí “un distingit doctor de Barcelona” va establir aquí una “granja model“.

Reflexes verdosos.

El lloc té aquell bucòlic encant dels indrets abandonats, envoltat de bosc i amb un petit rierol on creixen violetes. L’entorn, considerat sagrat ja des de la prehistòria, és freqüentat per persones interessades en temes iniciàtics.

Com que el passeig ha sigut molt curt suggereixo continuar una estona pel camí principal. És molt tranquil i només s’escolten els ocells i se sent l’olor de les plantes.

El record d’un antic jardí.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el plànol

Saber més

Què veure a prop