Esquelet de triceratops al museu de Paleontologia de Sabadell.

Cretàcic parc

El Museu de Paleontologia de Sabadell (Vallès Occidental).

Fa algun any que altre, va existir un bitxo força gran que es coneix com a triceratops. Aquest dinosaure d’aspecte poc amistós era vegetarià i va viure al Cretaci, molt abans que els protagonistes d’algunes conegudes pel·lícules.

Museu de Paleontologia de Sabadell
Triceratops.

Al Museu de Paleontologia de Sabadell trobem una reproducció realitzada als Estats Units. L’original es va recompondre cap als anys 20 a partir de diferents restes. Més tard es va constatar que alguna cosa no encaixa com deuria. Però tant és, ja que s’ha convertit en la mascota de la ciutat.

Museu de Paleontologia de Sabadell
Reconstrucció d’un petit mamífer.

D’altra banda, el recinte és de dimensions reduïdes però és probablement uns dels més atractius que he visitat, des del punt de vista didàctic. És a dir, que aquesta institució promou la descoberta sense cansar amb inacabables explicacions, ni vitrines plenes d’objectes amb pols. Això l’ha fet molt popular entre els nanos (i els adults).

Boig pels ossos

En realitat, el museu rep el nom d’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. Nascut a Sabadell el 1910, Miquel Crusafont i Pairó va ser un científic que, de ben jovenet ja va fer les seves primeres descobertes de fòssils als voltants de la ciutat.

Tenint ben clar que la paleontologia era la seva passió, va realitzar diversos estudis sobre fòssils i més tard participaria en la fundació del Museu de Sabadell.

El 1969 fundaria l’Institut Provincial de Paleontologia. Excavacions, cursos, congressos i nombroses publicacions li donarien un més que merescut reconeixement a la seva labor.

Basant-se en els fòssils d’animals i plantes, la paleontologia estudia el desenvolupament de la vida a la Terra. No és una cosa nova. De fet, al segle VI aC, els grecs ja feien les seves interpretacions dels fòssils.

No obstant això, el terme paleontologia va ser encunyat el 1822 pel zoòleg francès Blainville. El mot és un neologisme format per quatre mots grecs que vénen a dir ‘estudi d’éssers antics’.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Com arribar: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop