Cretàcic parc

El Museu de Paleontologia de Sabadell (Vallès Occidental).

Per començar, fa algun any que altre, va existir un bitxo força gran que es coneix com a triceratops. Aquest dinosaure d’aspecte poc amistós era vegetarià i va viure al Cretaci, molt abans que els protagonistes d’algunes conegudes pel·lícules.

Museu de Paleontologia de Sabadell
Triceratops.

Al Museu de Paleontologia de Sabadell hi ha una reproducció feta als Estats Units. L’original es va recompondre cap als anys 20 a partir de diverses restes. Més tard, es constatà que alguna cosa no encaixava com deuria. Però tant és, la bestiola ja s’ha convertit en la mascota de la ciutat.

Altrament, el recinte és de dimensions reduïdes però és probablement, uns dels més atractius que he visitat, des del punt de vista didàctic. És a dir, que aquesta institució promou la descoberta sense cansar amb inacabables explicacions, ni vitrines plenes d’objectes amb pols. Això l’ha fet molt popular entre la quitxalla -i els adults-.

Museu de Paleontologia de Sabadell
Reconstrucció d’un petit mamífer.

Boig pels ossos

En realitat, el museu rep el nom d’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont. Nascut a Sabadell el 1910, Miquel Crusafont i Pairó va ser un científic que, de ben jovenet ja va fer les seves primeres descobertes de fòssils als voltants de la seva ciutat natal.

Tenint ben clar que la paleontologia era la seva passió, va fer diversos estudis sobre fòssils i més tard participà en la fundació del Museu de Sabadell. El 1969 fundaria l’Institut Provincial de Paleontologia. Excavacions, cursos, congressos i nombroses publicacions li donarien un més que merescut reconeixement a la seva labor.

Basant-se en els fòssils d’animals i plantes, la paleontologia estudia el desenvolupament de la vida a la Terra. No és una cosa nova. De fet, al segle VI aC, els grecs ja feien les seves interpretacions dels fòssils. No obstant això, el terme paleontologia va ser encunyat el 1822 pel zoòleg francès Blainville. Aquesta paraula és un neologisme format per quatre mots grecs que venen a dir ‘estudi d’éssers antics’.

Panoràmica del carrer Escola Industrial amb l'edifici del museu Crusafont.
Edifici del museu.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Com arribar: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).