Vitrall amb fruites al Mercat Central de Sabadell.

Dissabte no hi ha cebes a Sabadell

Itinerari per Sabadell (Vallès Occidental).

Resulta complicat saber l’origen del topònim de Sabadell (Vallès Occidental). Malgrat la ceba que llueix l’escut, no sembla que sigui aquest bulb la raó del nom. Hi ha diverses teories, però podria ser que vingui de dissabte (sabbatum, sabbatellum) dia en què es feia el mercat.

Sigui com sigui, aquesta ciutat que probablement mai heu pensat incloure-la en una visita turística, mereix una passejada per descobrir el seu encant.

Capitell de la Caixa de Sabadell
Seu de Caixa Sabadell.

Del mercat al museu

En primer lloc, si aconseguiu arribar al centre sense perdre-us, recomano deixar el vehicle a l’aparcament sota el mercat central. En sortir aprofiteu per admirar aquesta interessant construcció dels anys 30.

Mercat Central, Itinerari per Sabadell
Mercat central.

Allà mateix veureu l’edifici modernista de l’obra social de Caixa Sabadell amb una bonica torre rodona. Entreu pel carrer de l’Escola Industrial per visitar l’interessant Museu de Paleontologia.

Museu de Paleontologia
Dinousaure al Museu de Paleontologia.

Gireu per l’animat carrer de Gràcia i atureu-vos davant la seu de Caixa Sabadell (però si ja n’hem vist una! Doncs aquesta encara és millor). Aquesta obra modernista de principis del segle XX, cal veure-la també per dins. Els capitells exteriors són al·legories d’ocupacions tradicionals, com la filadora o la cosidora.

Capitell de la Caixa de Sabadell
Seu de Caixa Sabadell. Gràcia, 17.

A continuació entreu pel carreró de la Rosa per veure el darrere de l’església. Aneu a buscar el carrer Palanca, que després és de la Creueta. A la cantonada amb el carrer de la Lluna admireu un curiós edifici d’estil art déco.

Itinerari per Sabadell
Carrer de la Creueta (cantonada Lluna).

Modernisme de carrer

Pugeu pel carrer de la Lluna, tombeu pel de les Paus i a la cantonada amb Font Nova veureu els safareigs del segle XIX, perfectament restaurats.

Safareigs, Itinerari per Sabadell
Safareigs de la Font Nova.

Seguidament, baixem per Font Nova, Creueta i Carme. A la cantonada amb el carrer de l’Illa trobem l’edifici Genís i Pont amb una bonica façana modernista.

Despatx Genís i Pont
Despatx Genís i Pont. Sant Josep, 29.

Al davant tenim l’antiga clínica de Puericultura i Maternitat, del 1926, amb plafons ceràmics amb personatges juganers (com que sempre tenen el sexe ocult no sabem si són nens o nenes).

Edifici La Puericultura, Itinerari per Sabadell
Edifici “La Puericultura”. Illa, 2.

A continuació baixem per Sant Llorenç i girem per Indústria on veurem interessants mostres d’habitatges modernistes.

Itinerari per Sabadell
Carrer Escola Industrial, 18.

Anirem a parar davant l’edifici de l’ajuntament, de finals del segle XIX, que originalment era una escola. Al darrere es veu l’església de Sant Fèlix de la que cal destacar les interessants vidrieres i el campanar barroc.

Sabadell
Església de Sant Fèlix.

I finalment ja podem tornar al punt d’inici. Com sempre us dic, aquest itinerari per Sabadell és només un tastet. Sabadell té molt més a veure.

Església de Sant Fèlix, Itinerari per Sabadell
Església de Sant Fèlix.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el plànol

Saber més

Què veure a prop