Museu al carrer (2)

Després de veure els murals ceràmics de Barcelona, ara veiem l’obra de Julio Bono a Terrassa, on sorprèn que hi hagi una important concentració de la seva obra. Per començar, només entrar a la ciutat tens l’edifici de Mecánica Egarense, una empresa creada el 1952. Potser per commemorar un canvi o ampliació de la nau, el 1999 Bono va decorar l’entrada principal.

A més d’una antiga enclusa, pots veure alguns dels elements que produeix l’empresa, com ara vàlvules i canonades. Enmig d’un gran sol vermell apareix un treballador al peu d’una màquina.

Mural ceràmic en una empresa de Terrassa.
Joan Monpeó, 35. Terrassa.

La discoteca

A continuació, a pocs metres d’aquí s’ubicava l’antiga discoteca Liben’s, que als anys 70 del segle XX va fer furor entre la joventut. Fent cantonada, trobem hi havia dues façanes completament recobertes de mosaics. Hi havia referències al món de la música i també el símbol del local: una noia asseguda.

Mural ceràmic de Julio Bono a la discoteca Liben's de Terrassa.
Arquímedes, 1. Terrassa.

Desconec la raó del nom, però et puc dir que en llatí, el mot ‘libens‘ -sense apòstrof- ve a significar victòria.

Mural ceràmic de Julio Bono a la discoteca Liben's de Terrassa.
Arquímedes, 1. Terrassa.

Tanmateix, en el moment d’escriure això, l’edifici estava a punt de ser enderrocat i els murals tenien un futur incert.

Nota a febrer 2020: una bona notícia. Tot i que finalment han enderrocat l’edifici, els murals han estat retirats per tal de restaurar-los i col·locar-los en un espai públic de la ciutat. Al final d’aquest article trobaràs diversos enllaços que detallen tot el procés.

Mural ceràmic de Julio Bono a la discoteca Liben's de Terrassa.
Arquímedes, 1. Terrassa.

Simbolisme

Seguidament, pots veure més obra de Julio Bono a Terrassa, coincretament, al carrer Doctor Salvà on hi ha dos blocs amb el nom Dacosta 1Dacosta 2. És el nom d’una empresa de construcció que intueixo que, o bé ha desaparegut o s’ha reconvertit amb un altre nom.

Cada edifici té un mural ceràmic a la façana, amb unes peculiars temàtiques. Un d’ells duu el títol Ciclo i presenta l’evolució destructiva de la humanitat, des de la prehistòria fins a l’actualitat. Avions, tancs i la bomba atòmica separen dos personatges prehistòrics matant-se a cops de destral. Només resta un petit bosc verd.

Mural ceràmic titolat Ciclo, de Julio Bono en un edifici de Terrassa.
Doctor Salvà, 30. Terrassa. (Detall).

A l’altre mural, titulat ‘Momento‘, pots veure la silueta d’una persona que s’allunya d’unes cadenes. Com que la modèstia no devia ser el fort del promotor, a totes dues obres apareix també el text ‘Idea: Dacosta’.

Mural ceràmic de Julio Bono en un edifici de Terrassa.
Doctor Salvà, 39. Terrassa.

Entrades amb art

Seguiament, puja un tros i ves fins al carrer d’Isaac Peral, on una altra promotora va decorar edificis amb obra de Bono. Per exemple, al número 40 un petit mosaic representa un poblet de la costa amb un sol i un veler. Potser seran imaginacions meves, però em sembla veure les inicials HM.

Mural ceràmic amb un paisatge marítim de Julio Bono en un edifici de Terrassa.
Isaac Peral, 40. Terrassa.

Així mateix, al portal del costat, el mosaic representa uns peixos de tonalitats blavenques.

Peixos de ceràmica de Julio Bono en un edifici de Terrassa.
Isaac Peral, 40. Terrassa.

A l’edifici del davant apareixen els característics cercles de l’artista amb decoració geomètrica.

Cercles de ceràmica en un edifici de Terrassa.
Isaac Peral, 45. Terrassa.

Quadre empresarial

Finalment, fent cantonada amb el carrer d’Alexandre Bell, un acolorit mosaic pertanyent a l’empresa Porras. Aquesta indústria es dedica principalment a la col·locació d’envans d’aïllament a les façanes mitjaneres.

I ara et preguntaràs -o no-, quina relació té el mosaic amb aquesta activitat? Misteri. Veuràs representada l’escena d’una mare i un fill (o serà la Mare de Déu amb l’infant?), envoltats per camps, un sol i una olivera. Potser les formes geomètriques venen a representar cases i la silueta ondulada, un sostre. Són supòsits.

Mural al carrer Isaac Peral amb figures i arbres.
Isaac Peral, 59. Terrassa.

Canviem de municipi i ens n’anem a Lloret de Mar. Davant mateix de l’església, s’alça un edifici decorat amb un immens mosaic que recorre tot l’ample de la façana i continua per la cantonada. Una part puja quatre pisos a munt i presenta novament un disc al mig.

Mural ceràmic de Julio Bono en un edifici de Lloret de Mar
Plaça de l’Església, 1. Lloret de Mar.

Estalvi de paret

Un altre canvi de registre. Aquest cop és a Badalona, on Sonia Heredia, lectora d’aquest blog, em va facilitar la localització d’un mural que desconeixia, a la rambla de Sant Joan.

Decoració ceràmica de Julio Bono per a una entitat bancària a Badalona.

Es tracta d’un cas excepcional, ja que a més de decoratiu, també és el rètol d’una oficina de l’antiga Caixa de Barcelona.

Decoració ceràmica de Julio Bono per a una entitat bancària a Badalona.

Amb unes tipografies ben creatives i de difícil lectura, pots llegir el nom de la desapareguda companyia, que encara moltes persones deuen recordar. El mural va ser fet el 1972, divuit anys abans que l’entitat es fusionés amb la Caixa de Pensions per tal de formar “La Caixa”.

Decoració ceràmica de Julio Bono per a una entitat bancària a Badalona.

Cal donar la volta a l’edifici, ja que els baixos també conserven un enrajolat del mateix autor. En un estat més aviat precari i danyat per les bastides, observaràs els motius circulars, tots diferents.

Decoració ceràmica per a una entitat bancària a Badalona.

Més avall trobaràs un mapa amb les localitzacions de les obres que he visitat personalment, així com aquelles que em consta que es poden veure en altres llocs, com Santander, Bilbao o Cullera.

Has trobat alguna altra obra de Julio Bono desconeguda? Fes-li una fotografia! La compartirem en aquest blog.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Localització dels murals: veure el mapa

Saber més

Altres ceramistes

14 comentaris

 1. Hola.
  Quisiera enseñarle un mural de Bono ,que tenemos en nuestro edificio de León.
  Puede que quisiera conocer este mural y su lugar para tener constancia de ello.
  Mi correo es pepyastur@hotmail.com por si quisiera alguna información.
  Un saludo.

  • Raúl,

   En primer lugar, muchas gracias por la aportación.

   Efectivamente, es una interessante obra de Julio Bono que combina varios de los estilos que utilizaba de manera totalmente artesanal: los círculos en relieve; la ‘ilustración’, que en este caso serían los árboles; y finalmente, la ceràmica grabada a mano con objetos punzantes.

   Le enviaré un correo privado por si desea facilitarme la localización. De esta manera lo incluiré en el mapa que he elaborado con las obras de este ceramista.

   Reitero mi agradecimiento por su amabilidad.

   Alfons Martín

 2. Hola, tinc un mural particular signat per Bono que sempre m’han dit que és original. Si vols contactar amb mi en podem parlar i te’l podria ensenyar. Moltes gràcies

 3. Hola. Jo visc a Badalona, al carrer Rambla Sant Joan 101 , i el meu edifici té un mural ceràmic signat per Bono al any 72. He vist que no surt a mapa….. Es un mural que anuncia la antiga caixa de Barcelona. Agrairia saber si es tenia constància d’ aquesta obra i si està catalogat. Gràcies

  • Sonia,

   En primer lloc, moltes gràcies per la teva aportació.

   No tenia constància d’aquest mural. L’acabo d’afegir al mapa, com a pendent de documentar. Tan aviat com pugui, aniré a fer-ne fotografies i l’inclouré al blog.

   Malauradament, l’obra de la majoria de ceramistes en general i de Bono en particular, no està catalogada. De fet, m’he trobat amb diversos murals que han desaparegut en enderrocar l’edifici.

   Per això intento que, com a mínim, en quedi constància.

  • Sonia,
   Només dir-te que he anat a fotografiar el mural que em vas comentar i l’he afegit a l’article. Realment és una obra extraordinària. Agraeixo molt que ho hagis compartit. De mica en mica aconseguirem inventariar l’obra d’aquest gran ceramista.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

 • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
 • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
 • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
 • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
 • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
 • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).