Les 30 passes més segures

La sagrera de Premià de Dalt (Maresme).

Els camperols catalans del segle XII havien perdut les seves llibertats i patien tants abusos per part dels senyors feudals que l’església va decidir ficar-s’hi pel mig.

Per això va pactar amb els nobles la creació d’un espai sagrat de trenta passes al voltant dels edificis consagrats, sota pena d’excomunió (que era el pitjor que podia passar-li a un senyor).

La sagrera de Premià de Dalt
L’estret passatge que mena a la rectoria.

A més de refugi per a les persones, també es garantia la inviolabilitat dels béns. Per això s’anaren construint edificacions a tocar de les esglésies fins a formar el que coneixem com a sagreres. Era un espai segur.

Aquarel·la amb una panoràmica del barri antic i el campanar de Premià de Dalt, al Maresme.
La sagrera de Premià de Dalt a vista d’ocell.

Un bon exemple el trobem a la sagrera de Premià de Dalt que, a més de l’església i els habitatges, conserva la rectoria i la casa on es guardava la tercera part del delme (la recaptació, d’impostos, vaja).

Passejar pels seus estrets carrerons és com transportar-nos a una altra època on, amb tan poc espai, la convivència devia ser un tema primordial.

Com que la visita se us farà curta, us recomano una passejada pels seus carrers per admirar un munt de detalls.

capelleta, La sagrera de Premià de Dalt
Capelletes a la Riera de Sant Pere.
plafó ceràmic art-déco
Plafó ceràmic a Ca la Cecília, a la Riera de Sant Pere.
Esgrafiats a Premià de Dalt
Carrer de la Cisa.

Crida l’atenció l’interessant edifici del mercat muncipal del què no he trobat informació.

El mercat de Premià
Mercat de Sant Joan.

Finalment, la ruta de l’aigua mereix un capítol a part. A tall d’exemple trobem la restaurada sínia, una estructura de tracció animal creada cap al 1920 que permetia extreure aigua de les vetes subterrànies.

Sínia al carrer Vogi
Sínia al carrer Vogi.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Església. Premià de Dalt

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).