Font del Ferro a Argentona.

De font a font vaig pel món

Itinerari per algunes fonts d’Argentona (Maresme).

L’origen del nom d’Argentona no està massa clar. Podria haver estat el rei Argantoni, una masia anomenada Argent, els grans d’argent que suposadament duia la riera i també d’una paraula celta que vindria a dir ‘turó de la gran font’.

De plata, ni la de la gata, però de fonts n’hi ha un munt.

Aquesta senzilla caminada us permetrà conèixer cinc d’elles i gaudir d’un entorn que sembla de fades. Una bona part és ombrívola, així que la podeu fer tot l’any. Tot i això us suggereixo fer-la a la primavera per trobar l’entorn encara més verd.

Argentona

En marxa!

En primer lloc, deixem el vehicle al passeig de Burriac, cantonada amb el carrer Font del Ferro. Aquí comença una ampla pista i en pocs metres arribarem a la Font del Camí.

Font del Camí. Fonts d'Argentona

A prop veurem un indicador cap a la Font de les Sureres i baixarem per un corriol a la dreta fins a trobar la font.

Font de les Sureres.

Estratègicament anirem trobant indicacions per continuar.

Font de l'Esquirol. Fonts d'Argentona

Continuem pel caminet fins a arribar primer a la Font de l’Esquirolet.

Font de l'Esquirolet. Fonts d'Argentona

Pocs metres més amunt hi ha la germana gran, la Font de l’Esquirol.

Font de l'Esquirol. Fonts d'Argentona

A partir d’aquí les indicacions semblen confuses. Així doncs, si preneu el caminet que passa pel damunt d’un petit pont arribareu novament a la pista. 

Fonts d'Argentona

Per tant, heu de travessar el rierol a mà dreta de la font, continuar amunt pel corriol i anar seguint. Si trobeu una cruïlla, seguiu el camí esquerre.

A continuació, anireu a parar a una mena de placeta natural amb un roc al mig. Seguiu per la dreta i ja haureu arribat a la Font del Ferro.

Argentona

La trobareu dins un curiós tancat construit els anys 30. L’aigua té propietats mineromedicinals i durant anys va ser molt sol·licitada.

Per cert, haureu anat veient rajoles i inscripcions que fan esment de grups i persones que, de manera altruïsta, han restaurat i segueixen tenint cura de la conservació de les fonts.

Font del Ferro. Fonts d'Argentona

A continuació, uns metres abans trobem la Font del Grup, un homenatge a les persones que des de 1977 fan la tasca de manteniment.

Argentona

És un bon lloc per dinar, descansar i gaudir de la fresca.

Font del Grup. Fonts d'Argentona

La tornada

A partir d’ara aneu amb compte: si us equivoqueu i seguiu amunt com vam fer nosaltres, el camí es fa més estret, costerut i complicat. En resum, busqueu un corriol a mà esquerra de la font que us durà ràpidament a la pista ampla.

Senyal Font del Ferro. Argentona

Finalment, un cop al camí ample teniu dues opcions: si pugeu, arribareu al castell de Burriac. Si ja en teniu prou, baixeu i tornareu al punt d’inici.

No us embaleu: el fort desnivell i el terra sorrenc fan molt relliscós el camí. Millor aneu xino xano i gaudiu del paisatge.

Fonts d'Argentona

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa 

Saber més

Què veure a prop