Aquarel·la dels boscos que cobreixen el Montcabrer, al terme de Cabrils (Maresme).

Una mala conjura contra les tempestes

En conjunt, aquesta curta excursió al Montcabrer a Cabrils (Maresme), és distreta i permet gaudir d’espectaculars panoràmiques.

Aquarel·la dels boscos que cobreixen el Montcabrer, al terme de Cabrils (Maresme).

Per començar, deixarem el vehicle al final del carrer Font de Cabrera, on acaba l’asfalt. Millor aneu amb GPS, perquè les urbanitzacions d’aquí semblen fetes perquè s’hi perdi el mateix Minotaure.

En realitat l’excursió al Montcabrer comença al centre de Cabrils, però és una forta pujada per un indret urbanitzat, així que us l’estalvio.

Castell de Burriac. Excursió al Montcabrer
Castell de Burriac.

Davant vostre comença la pista que duu al castell de Burriac, una clàssica excursió que un altre dia explicaré.

A mà dreta veureu un senyal verd i blanc, inici de la nostra excursió. Aquí comencen un parell de camins, però heu de seguir cap a una clariana al bosc fins a veure el següent senyal.

Castell de Burriac.

El camí es fa més estret i passa pel mig d’una densa vegetació. En algun tram l’aigua ha deixat les arrels nues que ens serveixen de graons que ens ajuden a fer la pujada. No és un camí difícil, però tampoc és apte per a persones amb problemes als genolls.

Bosc del Montcabrer.

Un cop dalt, un senyal ens indica que podem seguir recte o bé anar al Turó de l’Infern.

Indicador a la Creu de Montcabrer.

Com que és a només 20 metres, us recomano pujar entre els rocs per veure el paisatge. Sabreu que hi sou perquè hi ha una marca geodèsica.

Senyal geodèsic al Turó de l'Infern. Excursió al Montcabrer
Senyal geodèsic al Turó de l’Infern.

El cim

A continuació, torneu a baixar fins a trobar una pista que cal seguir amunt. Passareu pel costat d’unes descomunals antenes i trobareu un corriol entre pedres que ràpidament us durà al cim del Montcabrer.

En un dia clar podreu veure tota la costa del Maresme fins a Barcelona.

Panoràmica del Maresme. Excursió al Montcabrer
Vista des del cim del Montcabrer.

La creu que hi ha té una curiosa història. A principis del segle XVIII un fort aiguat va provocar un desastre a la zona. Per evitar que tornés a passar, van aixecar una creu de fusta per foragitar el dimoni i les tempestes.

Tanmateix, no sembla que tingués gaire efectivitat, ja que 20 anys més tard va tenir lloc una bona tempesta i un llamp va fer miques la creu que es va substituir per l’actual.

Creu al cim. Excursió al Montcabrer

Aquí mateix encara es poden veure les restes dels enclavaments d’unes forques del segle XIV on els delinqüents eren penjats perquè tothom els pogués veure.

Una part de la muntanya va ser calcinada per l’incendi del 2007. Per altra banda, a prop hi ha algunes cavitats que sembla van ser ocupades en la prehistòria. No us aconsello buscar-les, ja que no són visibles fàcilment i el terreny és perillós.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el plànol

Distància: dos quilòmetres i mig, anada i tornada.

Desnivell: són només 50 metres, però potser al principi us sembli més. 

Saber més

Què veure a prop