El Mercat Torner de Badalona.

De plaça a mercat

El Mercat Torner de Badalona.

A principis del segle XX Badalona es devia sentir com al primer dia de rebaixes a El Corte Inglés. Va créixer tant i en tan poc temps, que un únic mercat per a tanta gent es va tornar insuficient, especialmente per a les persones que vivien allunyades del centre.

Mercat Torner de Badalona

Llavors Josep Fradera, l’arquitecte municipal, va projectar el que ara coneixem com a Mercat Torner al lloc on hi havia una plaça. Imagina com es devien enfadar els del mercat vell o de Maignon, per aconseguir que la construcció s’endarrerís fins al 1926.

Nascut a Barcelona el 1899, Josep Fradera i Botey va ser primer arquitecte municipal de Sentmenat, abans d’ocupar el mateix càrrec a Badalona, durant la primera dictadura. A més del mercat, també va projectar l’escorxador, el cementiri i l’eixample de la ciutat que mai arribà a fer-se realitat.

En primer lloc, sorprèn la interessant combinació de ferro, vidre i zones cobertes, fet que el fa únic en tota la ciutat. A l’interior, l’estructura metàl·lica deixa un gran espai diàfan de 1.650 metres quadrats. Gràcies a la claraboia i als finestrals, el recinte rep molta claror natural.

Actualment presenta un aspecte poc atractiu, pendent d’una restauració que mai arriba, però paga la pena acostar-s’hi per contemplar els bonics esgrafiats.

Mercat Torner de Badalona.

A prop, hi ha més

A més del Mercat Torner de Badalona, aprofita per veure allà mateix la façana de la Cooperativa La Moral construïda el mateix any. Aquesta societat, que comptava amb 4.500 socis, disposava de biblioteca, agrupació feminista, secció infantil i d’oci.

Badalona
Carrer de Güell i Ferrer, 92.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer d’Alfons XII, 75. Badalona

Saber més

Què veure a prop