De plaça a mercat

El Mercat Torner de Badalona.

A principis del segle XX Badalona es devia sentir com al primer dia de rebaixes a El Corte Inglés. Va créixer tant i en tan poc temps, que un únic mercat per a tanta gent es va tornar insuficient, especialmente per a les persones que vivien allunyades del centre.

Mercat Torner de Badalona

Llavors Josep Fradera, l’arquitecte municipal, va projectar el que ara coneixem com a Mercat Torner al lloc on hi havia una plaça. Imagina com es devien enfadar els del mercat vell o de Maignon, per aconseguir que la construcció s’endarrerís fins al 1926.

Nascut a Barcelona el 1899, Josep Fradera i Botey va ser primer arquitecte municipal de Sentmenat, abans d’ocupar el mateix càrrec a Badalona, durant la primera dictadura. A més del mercat, també va projectar l’escorxador, el cementiri i l’eixample de la ciutat que mai arribà a fer-se realitat.

En primer lloc, sorprèn la interessant combinació de ferro, vidre i zones cobertes, fet que el fa únic en tota la ciutat. A l’interior, l’estructura metàl·lica deixa un gran espai diàfan de 1.650 metres quadrats. Gràcies a la claraboia i als finestrals, el recinte rep molta claror natural.

Actualment presenta un aspecte poc atractiu, pendent d’una restauració que mai arriba, però paga la pena acostar-s’hi per contemplar els bonics esgrafiats.

Mercat Torner de Badalona.

A prop, hi ha més

A més del Mercat Torner de Badalona, aprofita per veure allà mateix la façana de la Cooperativa La Moral construïda el mateix any. Aquesta societat, que comptava amb 4.500 socis, disposava de biblioteca, agrupació feminista, secció infantil i d’oci.

Badalona
Carrer de Güell i Ferrer, 92.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer d’Alfons XII, 75. Badalona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).