El Mercat Torner de Badalona.

De plaça a mercat

El Mercat Torner de Badalona.

A principis del segle XX Badalona es devia sentir com al primer dia de rebaixes a El Corte Inglés. Va créixer tant i en tan poc temps, que un únic mercat per a tanta gent es va tornar insuficient, especialmente per a les persones que vivien allunyades del centre.

Mercat Torner de Badalona

Llavors Josep Fradera, l’arquitecte municipal, va projectar el que ara coneixem com a Mercat Torner al lloc on hi havia una plaça. Imagineu com es devien enfadar els del mercat vell o de Maignon, per aconseguir que la construcció s’endarrerís fins al 1926.

Nascut a Barcelona el 1899, Josep Fradera i Botey va ser primer arquitecte municipal de Sentmenat, abans d’ocupar el mateix càrrec a Badalona, durant la primera dictadura. A més del mercat, també va projectar l’escorxador, el cementiri i l’eixample de la ciutat que mai arribà a fer-se realitat.

En primer lloc, sorprèn la interessant combinació de ferro, vidre i zones cobertes, fet que el fa únic en tota la ciutat. A l’interior, l’estructura metàl·lica deixa un gran espai diàfan de 1.650 metres quadrats. Gràcies a la claraboia i als finestrals, el recinte rep molta claror natural.

Mercat Torner de Badalona

Actualment presenta un aspecte poc atractiu, pendent d’una restauració que mai arriba, però paga la pena acostar-s’hi per contemplar els bonics esgrafiats.

A prop, hi ha més

A més del Mercat Torner de Badalona, aprofiteu per veure allà mateix (carrer de Güell i Ferrer, 92) la façana de la Cooperativa La Moral construïda el mateix any. Aquesta societat, que comptava amb 4.500 socis, disposava de biblioteca, agrupació feminista, secció infantil i d’oci.

Badalona

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer d’Alfons XII, 75. Badalona

Saber més

Què veure a prop