Passat industrial, present cultural

Itinerari pel barri del Progrés de Badalona.

Quan Federico Moccia va publicar “Tinc ganes de tu”, una plaga de cadenats va cobrir ponts de tot el món. Un efecte similar al que va passar a mitjans del segle XIX en arribar el tren a Badalona, només que en aquest cas van ser els camps els que es van cobrir de naus industrials.

Xemeneia a la plaça d'Ernest Lluch. Barri del Progrés del Badalona
Xemeneia a la plaça d’Ernest Lluch.

Arribat el declivi de la industrialització, les fàbriques han donat pas a habitatges, conservant unes poques a les que se’ls ha donat una nova vida, gairebé sempre relacionada amb la cultura.

Anem a descobrir-les?

En primer lloc, deixem el vehicle a l’aparcament que hi ha a l’altra banda de l’estació del tren, origen de tot aquest rebombori el 1848 i preservada com un edifici històric.

Estació. Barri del Progrés del Badalona
Estació.

Anem passejant pel costat del mar en direcció a Barcelona. Primer trobem la fàbrica Anís del Mono, crec que l’única que funciona d’aquella època. Des de fa un segle i mig, aquesta destil·leria creada pels germans Bosch encara produeix el licor que la va fer famosa. Malgrat que no t’agradi l’anís, et recomano una visita guiada.

Aquarel·la de la destil·leria Anís del Mono a Badalona.
Destil·leria Anís del Mono.

Des d’aquí ja hauràs vist un llarguíssim espigó que s’endinsa al mar. És el Pont del Petroli, construït el 1965 per descarregar l’or negre des dels vaixells fins a la costa. A punt de ser enderrocat, es va “indultar” pel ric ecosistema submarí que s’hi va crear entre els seus pilars. Ara és tot un símbol de la ciutat.

Pont del Petroli. Barri del Progrés del Badalona
Pont del Petroli.

A l’entrada del pont hi ha una rèplica de l’estàtua d’Anís del Mono. Fixa’t en la remarcable similitud que té amb la cara de Darwin.

Escultura Anís del Mono.
Escultura Anís del Mono.

Seguim pel Passeig Marítim fins a trobar una plaça amb la bonica escultura “L’equilibrista” d’Eulàlia Monés que recorda aquells temps en què els nanos s’ho passaven bé sense tenir una pantalla al davant.

Escultura L'equilibrista. Barri del Progrés del Badalona
L’equilibrista.

Tocant a la plaça veiem l’edifici de maó de la CACI (Companyia Auxiliar del Comerç i la Indústria), obra modernista de Jaume Botey (que a més va ser alcalde de la ciutat a finals del XIX).

Fàbrica CACI.
Fàbrica CACI.

El ferrocarril

Abans de creuar la via, para atenció al pont que la travessa. Una placa ens explica que el projectà el 1912 Juli Batllevell, autor de nombrosos edificis a Barcelona i Sabadell. Sospitosa la semblança amb el pont de les Peixateries Velles de Girona, construït per l’empresa de Gustave Eiffel 35 anys abans.

Passera del tren. Barri del Progrés del Badalona
Passera del tren.

Pel que fa als dos relleus circulars que hi ha al damunt són l’escut de Badalona de fa un segle i l’anagrama format per les lletres M Z A (Ferrocarriles de Madrid, Zaragoza y Alicante).

Escuts de la passera del tren. Barri del Progrés del Badalona
Escuts de la passera del tren.

El progrés del Progrés

Seguidament, en el nostre itinerari pel barri del Progrés de Badalona, passem pel pont i entrem al barri que ens ocupa.  Som a la plaça Vaixell Maria Assumpta un dels velers més antics del món que va naufragar als anys 90. A més a més, la seva silueta és el logotip d’Edicions Proa.

A un costat de la plaça resta dempeus una xemeneia, record del passat fabril de la ciutat.

Xemeneia. Barri del Progrés del Badalona

Creuem el carrer i entrem a la plaça Ovidi Montllor per descobrir una meravella. Aquest edifici de l’estudi d’arquitectes de Jordi Badia el trobo senzillament espectacular. És la seu de l’Institut Català de la Salut.

Edifici de l'ICS. Barri del Progrés del Badalona
Edifici de l’ICS.

Al solar hi havia una fàbrica de vidre i per això van pintar un interessant mural adient (que necessitaria una bona restauració).

Mural a la plaça Ovidi Montllor.
Mural a la plaça Ovidi Montllor.

Nou ús a les indústries

Tornem pel carrer de la Indústria, tombem a la dreta per Tresmall i enfilem per Eduard Maristany resseguint la via. Al número 100 podem admirar la façana posterior d’una empresa dedicada a la litografia d’envasos metàl·lics, coneguda com La Llauna, una part reconvertida en institut i l’altra ocupada pels coloms.

Coloms a La Llauna. Barri del Progrés del Badalona
Coloms a La Llauna.

Pel que fa als interessants mosaics, són obra de Lluís Brú, considerat el realitzador de tessel·les més important del modernisme a Barcelona. Va col·laborar amb Domènech i Montaner amb obres com el Palau de la Música o l’Institut Pere Mata. Poca broma. I aquí els tens, mig morts de pena.

Escut de La Llauna. Barri del Progrés del Badalona
Escut de La Llauna.

Després puja pel carrer de Sagunt perquè la façana principal, obra de Joan Amigó (anys 20) també és digne d’admiració.

Façana de La Llauna. Barri del Progrés del Badalona
Façana de La Llauna.

A continuació, seguim pel carrer de la Indústria on veuràs una altra xemeneia indultada.

De tot una mica

Tomba per l’avinguda de Sant Ignasi de Loiola. No sé què pensar de l’edifici que fa cantonada amb una espantosa escultura i poemes de Joan Maragall a la façana. Més aviat sembla un mostrari de Porcelanosa.

Barri del Progrés del Badalona

Des d’aquí ja pots veure la parròquia de Sant Josep, obra de l’arquitecte Joan Amigó, sorgida arran del creixement de la població de finals del segle XIX. Contradiccions de la vida, durant la guerra civil s’hi va instal·lar una metralladora al campanar.

Església de Sant Josep. Barri del Progrés del Badalona
Església de Sant Josep.

Tot seguit, gira a la dreta pel carrer d’Enric Borràs i entra pel de Colom on descobriràs la magnífica façana modernista (1907) de Can Casacuberta. Aquesta important indústria tèxtil que no es va destacar precisament per les bones condicions laborals. Tanmateix, el producte estrella era el mantó de Manila. Ara és una biblioteca.

Can Casacuberta. Barri del Progrés del Badalona
Can Casacuberta.

A continuació, tombem pel carrer de Mossèn Antòn fins a l’avinguda de Martí Pujol. A la cantonada veiem la Casa Enric Pavillard, un referent del modernisme en aquesta ciutat. També projectada per Joan Amigó, va ser propietat del gerent de la fàbrica de tints Lorilleux.

Balcó de la casa Enric Pavillard. Barri del Progrés del Badalona
Balcó de la casa Enric Pavillard.

Per acabar aquest itinerari pel barri del Progrés del Badalona, només ens queda baixar pel pas sota la via per tornar a l’aparcament. O fer una cerveseta al passeig.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Distància: 3 km

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

    • Moltes gràcies per seguir-me! La veritat és que la vostra pàgina em va ajudar molt a preparar l’article 😉 Per cert, una curiositat: em consta que hi ha un mosaic d’Anís Diana però no he estat capaç de trobar-lo. Sabeu on és?

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).