Aroma a Roma

Una visita al Museu de Badalona.

Contràriament al que sempre afirmen alguns còmics, els romans no eren bojos. És més, per mi que van ser ells qui van inventar el tema de les franquícies.

 taula de bronze amb inscripcions a Baetulo
Taula de bronze amb un text jurídic.

Mira sino que cada ciutat que aixecaven tenia un esquema marcat per trets comuns, com el traçat dels carrers principals, la ubicació del fòrum o les defenses. És a dir, que venien a ser com ciutats franquiciades.

Museu de Badalona
Carrer de botigues.

Això m’ha passat pel cap en visitar les magnífiques restes romanes de Baetulo (ara Badalona) on, malgrat l’especulació, es va poder recuperar una part de la primitiva ciutat del segle I dC.

Mosaic al Museu de Badalona
Mosaïc del caldarium.

Així mateix, pots veure els carrers, les botigues, les cases benestants, els tallers les termes i fins i tot les clavegueres. Si fa no fa, el sistema de sanejament de les ciutats fundades pels romans, era similar al nostre. Les canalitzacions es cobrien amb lloses planes que podien formar part del paviment dels carrers. Aquesta xarxa conduïa les aigües residuals, evacuades dels edificis a través de canonades de ceràmica, cap als camps o rius propers. col·locats al llarg dels carrers, els embornals recollien l’aigua de la pluja o la que llençaven els tallers o botigues.

Embornal de claveguera
Embornal de claveguera.

Amor de marbre

Això sí, en cas que hagués de triar una peça, crec que em quedaria amb la delicada estatueta d’una Venus tallada amb marbre. Aquesta petita peça datada al segle I aC, representa la deessa de la bellesa i de l’amor.

L’escultura sembla inspirada en la Venus de Cirene, una obra famosa de Praxíteles, escultor grec del segle IV abans de la nostra era. L’original es va perdre, però s’ha conservat una bellísima còpia romana descoberta el 1912 i conservada als Museus Vaticans. El moment immortalitzat mostra la deessa en el moment de sortir del mar. D’aquesta manera, l’artista tenia l’excusa de mostrar-la nua, ja que antigament no estava ben vista la nuesa femenina. La còpia del Museu de Badalona es recolza sobre la cama contrària amb un sensual moviment.

la Venus del Museu de Badalona
Venus de marbre.

Terra cuita

És clar que alguna cosa de ceràmica també m’agradaria, com les magnífiques gerres i fruiteres de la mateixa època.

Gerres al Museu de Badalona
Gerres.

Com la majoria de les civilitzacions, la cultura romana també treballava el fang i l’aplicava a la vida quotidiana. A més de les gerres, produïa maons, teules i peces decoratives per embellir les construccions. Per exemple, les antefixes, uns ornaments d’argila cuita amb forma de màscares que usualment es col·locaven als ràfecs de les teulades, és a dir, “davant de tot”, que és el que significa aquesta paraula. Com que els grecs no usaven aquestes peces, es creu que els romans ho prengueren de la civilització etrusca.

Decoracions amb terracota al Museu de Badalona
Decoració per a les teulades.

Finalment, els detalls de mobiliari i aixovar en determinades estances i l’efecte sonor de converses (en llatí, és clar) i sons t’ajuden a imaginar com podia haver estat la vida allà. En definitiva, entrar al Museu de Badalona i baixar al subsòl de l’antiga Baetulo, és una mica com ensumar la flaira de l’imperi romà.

Fresc amb dofins sobre un fons vermell.
Fresc amb animals marins.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça de l’Assemblea de Catalunya, 1. Badalona

Saber més

Què veure a prop

Altres museus similars

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).