Aroma a Roma

Una visita al Museu de Badalona.

Contràriament al que sempre afirmen alguns còmics, els romans no eren bojos. És més, per mi que van ser ells qui van inventar el tema de les franquícies.

 taula de bronze amb inscripcions a Baetulo
Taula de bronze amb un text jurídic.

Mireu sino que cada ciutat que aixecaven tenia un esquema marcat per trets comuns, com el traçat dels carrers principals, la ubicació del fòrum o les defenses. És a dir, que venien a ser com ciutats franquiciades.

Museu de Badalona
Carrer de botigues.

Això m’ha passat pel cap en visitar les magnífiques restes romanes de Baetulo (ara Badalona), on, malgrat l’especulació, es va poder recuperar una part de la primitiva ciutat del segle I dC.

Mosaic al Museu de Badalona
Mosaïc.

Així mateix, podem veure els carrers, les clavegueres, les botigues, les cases benestants, els tallers o les termes.

Embornal de claveguera
Embornal de claveguera.

A més, els detalls de mobiliari i aixovar en determinades estances i l’efecte sonor de converses (en llatí, és clar) i sons ens ajuden a imaginar com podia haver estat la vida allà.

L’estrella

Això sí, en cas que hagués de triar una peça, crec que em quedaria amb la delicada estatueta d’una Venus tallada amb marbre. Aquesta petita peça datada al segle I aC, representa la deessa de la bellesa i de l’amor

la Venus del Museu de Badalona
Venus de marbre.

És clar que alguna cosa de ceràmica també m’agradaria, com les magnífiques gerres i fruiteres de la mateixa època.

Decoracions amb terracota al Museu de Badalona
Decoració per a les teulades.
Gerres al Museu de Badalona
Gerres.

En definitiva, entrar al Museu de Badalona i baixar al subsòl de l’antiga Baetulo, és una mica com ensumar la flaira de l’imperi romà.

Fresc amb dofins al Museu de Badalona
Fresc amb animals marins.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça de l’Assemblea de Catalunya, 1. Badalona

Saber més

Què veure a prop

Altres museus similars

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).