El barri discret

Avui farem una passejada pel Baix Guinardó (Barcelona), un barri del que sovint confonem els seus límits, però que conserva una identitat pròpia. 

Per començar, entra al parc de les Aigües pel carrer de les Camèlies.

Esgrafiat al Parc de les Aigües
Parc de les Aigües.

Aquest espai va ser expropiat als terrenys de Can Baró (unes cantonades més amunt) per tal de construir uns dipòsits d’aigua per a la ciutat. Altrament, a part de les espècies botàniques, destacaria els esgrafiats de la caseta de l’entrada. 

Així mateix, en una de les parets, un medalló en relleu mostra el que sembla una mare ensenyant a llegir al seu fill.

Relleu escultòric al Parc de les Aigües
Parc de les Aigües.

A continuació, surt del parc i gira a l’esquerra. Fixa’t que al mur hi ha un escrit que diu ‘Camí de la Llegua’. És en record de l’antiga via rural que passava per aquí enllaçant Gràcia amb Sant Andreu del Palomar.

Inscripció commemorativa del Camí de la Llegua. Passejada pel Baix Guinardó
Camí de la Llegua.

Seguidament, uns metres més enllà hi ha l’entrada del dipòsit d’aigües. Al segle XIX es va crear una llarguíssima conducció per dur l’aigua des de Dosrius (Maresme) a Barcelona.

Reixa del dipòsit d'aigües de Barcelona
Dipòsit d’aigües de Barcelona.

Un dels plats forts és la Casa de les Altures, projectada el 1890 per Enric Figueres per al director de la companyia d’aigües. Tanmateix, el nom li van donar més tard degut a l’altitud dels dipòsits sobre el nivell del mar. Es caracteritza per l’estil orientalista, tant pels arabescos que la decoren com per l’estructura de la construcció.

Casa de les Altures. Passejada pel Baix Guinardó
Casa de les Altures.

Tot seguit, posa’t d’esquena a la casa i mira l’illa al mig de la ronda. Veuràs una estructura de formigó entre les palmeres. És el que queda de l’espantós viaducte que durant 24 anys va passar arran de les finestres dels edificis.

Puntal de l'antic vial de la Ronda del Mig.
Puntal del vial de la ronda del Mig.

Ens endinsem al barri

Baixem per Lepant. Dona una ullada al primer carreró a mà dreta, el passatge Boné. Aquestes estrestes vies obertes als anys vint pràcticament van desaparèixer per donar accés als túnels de la Rovira.

Passatge Boné. Passejada pel Baix Guinardó
Passatge Boné.

Un parell de cantonades més avall s’obren els jardins del Príncep de Girona, títol que rebé al segle XV l’hereu de la Corona catalanoaragonesa, és a dir Alfons IV. L’espai es va recuperar en enderrocar parcialment unes casernes de les quals s’ha salvat l’edifici principal amb una notable façana.

Aquarel·la dels jardins del Príncep de Girona a Barcelona.
Jardins del Príncep de Girona.

Finalment, al carrer de Sant Antoni Maria Claret i al número 135 destaca l’edifici modernista de l’Aliança (1917), obra de Josep Domènech i Mansana. Aquesta mutualitat es va crear per assistir al gremi de cambrers en cas de malaltia.

Finestra de L'Aliança. Passejada pel Baix Guinardó
L’Aliança.

Per acabar, tot i que ja no pertany a aquest barri, no podem acabar aquesta passejada pel Baix Guinardó, sense acostar-nos a l’hospital de Sant Pau, obra cabdal de Lluís Domènech i Montaner de la que et recomano una visita guiada.

Reixa de l'Hospital de Sant Pau. Passejada pel Baix Guinardó
Hospital de Sant Pau.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Distància: 1,6 km. Itinerari lineal. Tot és baixada

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

  1. El barrio de mi infancia! Lástima de las mansiones del XIX que se derribaron en los años 70! Eso y el olor a chocolate de la fábrica de Cola Cao de la calle de Lepant. Felicidades por las fotos!

    • Yo no viví aquí, però recuerdo que cualquier excusa era buena para que Núñez y Navarro construyera lo que llamaba un ‘edificio singular’ derribando una obra de arte, especialmente si hacía esquina.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).