Pujant i baixant turons

Itinerari pels Tres Turons de Barcelona.

Vius a Barcelona? Aquest itinerari et descobrirà una àrea desconeguda i torturada per l’especulació però que té indrets molt interessants.

Panoràmica del barri del Carmel. Itinerari pels Tres Turons
Vist així, el barri del Carmel no pinta bé.

Vora el parc de la Creueta del Coll

En primer lloc, situa’t a la parada del metro El Coll/La Teixonera (L-5 blava). Ves a buscar el passeig de la Mare de Déu del Coll i atura’t al número 81 per observar la tanca modernista de la Villa Conchita, feta cap al 1911 per Marcel·lià Coquillat Llofriu, un arquitecte vingut d’Elx. Nascut el 1865, Coquillat estudià arquitectura a Barcelona i projectà nombrosos xalets, especialment a Sant Just Desvern i blocs d’habitatges a Barcelona.

Barana de la Villa Conchita. Itinerari pels Tres Turons
Villa Conchita.

Radiació modernista

Al costat no et passarà desapercebuda la Casa Sansalvador, antiga residència d’un metge. El projecte, de Josep Maria Jujol, es va veure truncat en descobrir-se una mina d’aigua amb propietats radioactives que es comercialitzà com a saludable! Quan el 1909 el doctor Salvador Sansalvador Castells adquirí la finca, aquesta zona era despoblada -qui ho diria, oi?-. La finca es dividí en dues parts, ja que la idea del doctor era destinar una per la seva família i l’altra per llogar.

Esgrafiat a la Casa Sansalvador
La grandesa dels petits detalls.

Al cap de poc de començar les obres, es descobrí un pou d’aigua que contenia radi, element químic descobert tot just feia deu anys i que poc després s’adonaren que tenia efectes negatius a la salut. Però llavors no se sabia i l’aigua es comercialitzà a les farmàcies com a “Agua Radial”. Arribaren problemes econòmics a la família Sansalvador i les obres s’aturaren.

A continuació, pujant pel carrer del darrere pots veure les magnífiques reixes del jardí.

Reixa de la Casa Sansalvador. Itinerari pels Tres Turons
Art a les reixes.

Arquitectura humil

Al número 118 una tanca d’aire modernista dóna al passatge Ministral i són un bon exemple de que no sempre el modernisme era distintiu de la burgesia. Aquest portal projectat el 1922 per l’arquite cte barceloní Salvador Puiggròs i Figueras per donar pas a un conjunt d’habitatges humils. Aquí s’allotjaven els treballadors de la cantera que hi havia al davant, al Turó de la Creueta del Coll. Les construccions, disposades en tres nivells per salvar el fort pendent, tenen una part subterrània on es refugiaren molts anarquistes durant la Guerra Civil. Puiggrós, qui al final de la seva vida era arquitecte municipal a Arenys de Mar, és autor de nombrosos edificis a Barecelona.

Passatge de Ministral. Itinerari pels Tres Turons
Passatge de Ministral.

Mirant-se a l’estany

Acosta’t ara al parc de la Creueta del Coll que ocupa l’antiga pedrera que he comentat abans. De pedreres en veuràs alguna més en aquest itinerari, tot i que aquesta és la més ben utilitzada. Aquesta zona fou urbanitzada amb motiu dels Jocs Olímpics de 1992. Cal destacar la impressionant escultura penjant de Chillida. Batejada per l’artista com a “Elogi de l’aigua”, fou executada el 1987 i pesa cinquanta-quatre tones. Segons explica l’autor, representa una mà que que intenta atrapar la imatge reflectida a l’estany, tot recreant el mite de Narcís.

Escultura Elogi de l'aigua. Parc de la Creueta del Coll
Elogi de l’aigua.

Devoció trobada

Recula un tros i gira pel carrer del Santuari, nom que li ve donat pel santuari de la Mare de Déu del Coll. Documentada al segle XI, es troba al camí duu de Vallcarca a Horta i pertanyia al monestir de Sant Cugat. Diu la tradició que en aquest indret fou trobada una imatge coneguda antigament com a Mare de Déu de la Font-rúbia, motiu pel qual s’edificà un santuari. De la part romànica només queda el campanar i poc més, després de l’ampliació duta a terme cap al 1930 i de les destrosses del passat. La resta és imitació.

Aquarel·la amb una panoràmica del santuari de la Mare de Déu del Coll.
Mare de Déu del Coll.

La masia de l’alcalde

Continua pel carrer del Portell que després passa a nomenar-se de Can Móra. Aquest mas del segle XVIII pertanyia a Josep Maria Marcet i Coll, qui durant el franquisme fou alcalde de Sabadell. L’home cedí la propietat per instal·lar-hi una escola per nens amb discapacitat psíquica. Aprofita per anar fent fotografies de les vistes del Tibidabo i d’aquesta desconeguda part de la ciutat.

Can Móra. Itinerari pels Tres Turons
Can Móra.

La vinya del Senyor

Després de Can Móra arribaràs a una cruïlla. Un camí porta al Park Güell, que no és l’objectiu d’avui. I l’altre travessa el turó del Carmel (que vol dir vinya de Déu en hebreu). El nom li ve del santuari on es venera a la Mare de Déu del Carme. Atura’t un moment al mirador sobre Barcelona, amb vistes espectaculars. Tanmateix, ja has vist que la ruta d’avui es caracteritza especialment per les panoràmiques.

Panoràmica de Barcelona. Itinerari pels Tres Turons

Poesia feta pedra

Seguidament, a mà esquerra comencen dos camins amples. Pel de l’esquerra arribaràs a un altre mirador amb una peculiar escultura d’Ian Hamilton Finlay. Reprodueix una frase de Louis Antoine Saint-Just, col·laborador de Robespierre durant la Revolució Francesa. Hamilton nasqué el 1925 a les Bahames, tot i que la major part de la seva vida la passà a Escòcia. Jardiner i poeta, Finlay decidí un dia inscriure els seus poemes i frases d’altres persones damunt de pedres que col·locava a l’aire lliure.

Escultura al Turó del Carmel
L’ordre d’avui és el desordre de demà.

Casa d’acollida

Segueix camí amunt i quan s’acaba, puja uns metres per un corriol pedregós a l’esquerra, per veure (des de la tanca) l’ermita de la Mare de Déu de Fàtima. Aquesta obra data dels anys 40 i fou promoguda per la Fundació Fàtima, entitat que inicialment atenia a persones amb tuberculosi i actualment acull infants, joves i gent gran.

Ermita de Fàtima. El Carmel
Ermita de Fàtima.

De capella a santuari

Si continues més amunt, arribaràs al pelat cim del Carmel, el segons dins de l‘itinerari pels Tres Turons. També pots baixar pel costat de la tanca. És un accidentat corriol que et durà ràpidament al peu de l’ermita de la Mare de Déu del Mont Carmel. Si vols una baixada més tranquil·la, recula fins a trobar un camí ample a l’esquerra.

Es té notícia d’aquest lloc des del segle XI quan es trobà una imatge en un torrent. Fou edificada per un ermità els anys quaranta del segle XIX a la vora del camí que venia de Gràcia. Arran de l’assassinat de l’ermità dins l’església, l’edifici restà abandonat fins que un mossèn hi anà a viure per donar servei als pocs habitants del voltant. Amb laugment de població, la capella esdevingué parròquia, implicant-se en molts aspectes del barri.

Ermita del Carmel. Itinerari pels Tres Turons
Ermita del Carmel.

La capella aviat quedà petita i els anys vuitanta del segle XX s’edificà el santuari que veus al costat amb el mateix nom que l’ermita. El peculiar edifici amb la façana de maó es deu a Miquel Campos i Pascual -de qui no he trobat cap informació- i de Francesc de Paula Daumal i Domènech, més conegut pels llibres que ha escrit sobre arquitectura i disseny.

Santuari del Carmel. Itinerari pels Tres Turons
Santuari del Carmel.

Vells espais, nous usos

Continua aquest itinerari pels Tres Turons enfilant pel carrer de Mühlberg, ciutat alemanya on Carles V va obtenir una sonada victòria al segle XVI. Quan s’acaben les cases, un panell indica un camí que puja a l’esquerra per veure els búnquers.

Abans segeix uns pocs metres per observar la passarel·la que salva una caiguda d’infart damunt la pedrera d’on s’extreia pedra destinada a la construcció. Fou instal·lat el 1991 dins d’un projecte per convertir aquesta zona en un gran pulmó verd -que bona falta li fa-.

passarel·la damunt la pedrera. Itinerari pels Tres Turons

Un passat molt present

Ara sí, puja pel caminet i arribaràs al Turó de la Rovira, tercer i últim en aquest itinerari pels Tres Turons. És un espai recuperat de la degradació on trobaràs les restes de la bateria antiaèria aixecada per defensar Barcelona durant la Guerra Civil.

Vistes de Barcelona des del Turó de la Rovira
Barcelona des dels búnquers.

Un cop acabada la contesa, en aquest mateix lloc es va donar el fenomen del barraquisme que arribà a acollir el 7 % de la població de la ciutat. Eren persones que havien vingut a treballar en la indústria i que visqueren fins a l’inici de la dècada dels anys noranta del segle XX.

Restes de paviment al Turó de la Rovira.
Restes del barraquisme.

Urbanització amb vistes

Passejant pel remodelat carrer de Marià Labèrnia encara et pot semblar estar en un altre món. Antigament, aquest indret era conegut com a Turó d’en Bassols, per la casa que hi ha al número u, edificada a principi segle XX. La urbanització d’aquests carrers tingué lloc a partir del 1917 i, tot i que no t’ho pot semblar, Josep Maria Jujol projectà aquí diversos habitatges, que de tan reformats, ara costa de veure-hi la seva mà.

Passatge al carrer Marià Labèrnia. Itinerari pels Tres Turons
Passatge al carrer Marià Labèrnia.

A continuació, baixa al carrer Labèrnia (a seques) que és just a sota. De fet hauria de ser de Pere Labèrnia i Carreras, pare de Marià i propietari d’aquests terrenys, que el seu fill urbanitzà.

Gàbies al carrer Marià Labèrnia. Itinerari pels Tres Turons
Aquest carrer sembla tret d’un altre lloc.

Tot seguit, atura’t al número 9. Què és aquesta creu de trencadís? Serà de Gaudí? Ja et dic que no. És l’anomenada Casa del Fòrum aixecada per un veí per convertir-la en un (polèmic) espai cultural.

Creu de trencadís a la casa del Fòrum. Itinerari pels Tres Turons
Casa del Fòrum.

Al final del carrer unes escales et portaran a tenir noves vistes del pont, de la pedrera i dels búnquers. Aquestes pedreres van començar a ser explotades al segle XVIII, primer per extreure jaspí i després per a l’obtenció de pedra per a la construcció.

Pont de Mühlberg. Itinerari pels Tres Turons
Pont de Mühlberg.

Can Baró

Un cop a baix, creua el carrer de Tenerife, entra al de la Torre Dulac i arribaràs a la plaça de Can Baró amb la masia reformada al segle XVII. Un dels seus propietaris va rebre el títol de baró gràcies a la intercessió de la seva esposa, mainadera de la reina Maria Lluïsa de Borbó.

Rellotge de sol de Can Baró. Itinerari pels Tres Turons
Can Baró.

Finalment, a l’altre costat de la plaça fixa’t en un interessant habitatge que per la data, entra dins el periode noucentista.

Plaça de Can Baró. Itinerari pels Tres Turons
Plaça de Can Baró.

Aquí s’acaba l’itinerari pels Tres Turons, però si vols pots baixar pel carrer de França i enllaçar amb una ruta pel Baix Guinardó.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Distància: 4,3 km. Itinerari lineal

Desnivell: uns 230 m. Cal tenir en compte que puges i baixes tres muntanyes

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).