Un lavabo celestial

Esgrafiat a la Casa Joan Plà de Barcelona.

De vegades sorprèn com en un mateix lloc es poden reunir tantes persones diferents.

Al passeig de Lluís Companys 19 de Barcelona trobem un edifici que, en si, probablement no desperti el vostre interès. És just davant l’Arc de Triomf.

L’arquitecte

Va ser remodelat el 1871 per un arquitecte de Múrcia amb un nom ben llarg: Francisco de Paula del Villar y Lozano.

Com que potser no us sona de res, us diré que va arribar a ser arquitecte municipal de Barcelona i de Badalona. Entre les moltes intervencions que va fer, tenim l’absis del Monestir de Montserrat i la cripta de la Sagrada Família (abans que li passessin l’encàrrec a Gaudí). A Badalona va projectar la Rambla i l’edifici de l’Ajuntament.

El propietari

L’immoble es coneix amb el nom de Juan Plà (també Joan Plà), de qui no he pogut esbrinar la seva identitat.

Esgrafiat a la Casa Joan Plà

L’artista

El curiós esgrafiat a la Casa Joan Plà, representa un parell d’angelets ben forts, enlairant un lavabo. Bé, l’àngel de sota més aviat sembla repenjar-s’hi.

Aquesta obra podria haver estat feta, uns anys més tard de la remodelació de l’edifici, per Ramon Miret i Baldé. Durant els anys vint del segle passat, aquest il·lustrador barceloní va col·laborar amb un bon grapat de revistes i llibres infantils. Per exemple, tenim La Veu de Catalunya, En Patufet o La Mainada.

L’industrial

Finalment, més amunt apareix el nom Rull. Es tracta d’una empresa d’articles sanitaris fundada 40 anys abans. Posteriorment, sembla que van traslladar el negoci al passeig de Gràcia, 74.

Què us sembla? Heu vist quina casa més popular?

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: passeig de Lluís Companys, 19. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).