Esgrafiat a la Casa Juan Plà.

Un lavabo celestial

Esgrafiat a la Casa Joan Plà de Barcelona.

De vegades sorprèn com en un mateix lloc es poden reunir tantes persones diferents.

Al passeig de Lluís Companys 19 de Barcelona trobem un edifici que, en si, probablement no desperti el vostre interès. És just davant l’Arc de Triomf.

L’arquitecte

Va ser remodelat el 1871 per un arquitecte de Múrcia amb un nom ben llarg: Francisco de Paula del Villar y Lozano.

Com que potser no us sona de res, us diré que va arribar a ser arquitecte municipal de Barcelona i de Badalona. Entre les moltes intervencions que va fer, tenim l’absis del Monestir de Montserrat i la cripta de la Sagrada Família (abans que li passessin l’encàrrec a Gaudí). A Badalona va projectar la Rambla i l’edifici de l’Ajuntament.

El propietari

L’immoble es coneix amb el nom de Juan Plà (també Joan Plà), de qui no he pogut esbrinar la seva identitat.

Esgrafiat a la Casa Joan Plà

L’artista

El curiós esgrafiat a la Casa Joan Plà, representa un parell d’angelets ben forts, enlairant un lavabo. Bé, l’àngel de sota més aviat sembla repenjar-s’hi.

Aquesta obra podria haver estat feta, uns anys més tard de la remodelació de l’edifici, per Ramon Miret i Baldé. Durant els anys vint del segle passat, aquest il·lustrador barceloní va col·laborar amb un bon grapat de revistes i llibres infantils. Per exemple, tenim La Veu de Catalunya, En Patufet o La Mainada.

L’industrial

Finalment, més amunt apareix el nom Rull. Es tracta d’una empresa d’articles sanitaris fundada 40 anys abans. Posteriorment, sembla que van traslladar el negoci al passeig de Gràcia, 74.

Què us sembla? Heu vist quina casa més popular?

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: passeig de Lluís Companys, 19. Barcelona

Saber més

Què veure a prop