Petits museus, grans descobertes

Encara que no sempre l’encerta, quan la previsió diu que farà mal temps, prefereixo visitar llocs coberts. Per això, avui he anat al Museu Arxiu Municipal de Calella. Sovint tinc aquella emoció de pensar ‘què em trobaré aquí?’. Perquè a tots aquests petits museus locals, sempre hi ha alguna cosa (o moltes) que fan que la visita pagui la pena.

Cap esculpit al pati del museu.
Restes que es van quedar sense casa.

Un edifici amb diversos usos

L’edifici correspon a Can March, una casa noble del segle XVII que va ser seu del Consell de la ciutat i també presó. A la part baixa podem veure una interessant mostra del passat tèxtil de la vila, amb maquinàries i mostraris. També veureu estris d’antics oficis que han passat a la història.

Antic catàleg de roba infantil. Museu Arxiu Municipal de Calella
Record de la moda de fa anys.

Molt curiosos, per la seva raresa, els documents relacionats amb el comerç d’ultramar.

Document comercial. Museu Arxiu Municipal de Calella
La promesa de portar el carregament a bon port.

Una mateixa sala reuneix una col·lecció de minerals (atenció a la vitrina de les pedres fluorescents), de fauna marina, numismàtica, restes iberes i romanes i rajoles modernistes.

El pati

Al lluminós pati trobem unes interessants rajoles d’oficis.

Rajoles d'oficis al Museu Arxiu Municipal de Calella
Es deu considerar ofici el fet de beure en porró?

Alguns  plafons ceràmics són del mestre Guivernau, artista que va recuperar la tradició ceramista catalana.

Plafó ceràmic de Guivernau.
Guivernau va recuperar la tradició ceramista.

La farmàcia

A la segona planta ens espera la gran sorpresa: l’antiga farmàcia Barri, perfectament conservada, amb el mobiliari modernista i els pots de medicaments, alguns del XVIII.

La farmàcia Barri, amb mobles modernistes. Museu Arxiu Municipal de Calella
Un establiment ple d’art i de salut.

A l’altre costat, una sala reprodueix una cuina antiga, amb mil utensilis i recipients.

Gerra de ceràmica per a mesurar líquids. Museu Arxiu Municipal de Calella
Mesura per a líquids.

Finalment, la darrera sala conté una interessant mostra de vestits antics i decoracions tèxtils amb destacables mostres de puntes i blondes.

Vestit brodat. Museu Arxiu Municipal de Calella
D’això s’en deia anar mudat.

Per acabar, el museu porta el nom de Josep Maria Codina i Bagué, que ha estat director del museu durant més de 40 anys, que no és poc. El Museu Arxiu Municipal de Calella, és més aviat un amuntegament d’història que demana a crits més espai i inversió. Però alhora et permet trobar-te sol, o més ben dit, en companyia d’objectes amb moltes històries per explicar.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Escoles Pies 36. Calella

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).