Esgrafiat d'una ampolla de gasosa al carrer Sant Cugat de Mataró.

Aigua de bombolla, tot el món sadolla

Sifons La Perla de Mataró.

Per començar, traurem una mica la pols a l’assignatura de química, que segur que la tenim rovellada.

En primer lloc, el carbonat de sodi és un compost que a la vista està format per tot de petits cristalls -com la sal, vaja-. Comunament el coneixem com a sosa.

Depenent de què fem amb aquests cristalls -escalfar, dissoldre, etc.- n’obtindrem uns altres compostos, amb propietats tan diverses que poden servir per a ús alimentari, metal·lúrgia o fins i tot per a fabricar vidre o detergents.

Etiquetes d'ampolles de gasosa de La Perla de Mataró.

Les primeres bombolles

Allà pel segle VIII els romans van batejar com a ‘aqua saltare‘ unes fonts que van acabar fent famosa la població alemanya de Selters, més coneguda com a Seltz.

Les seves aigües carbonatades aviat van ser copiades amb el nom de ‘soda‘ pel sodi que contenien i que provocava les bombolles.

Quan el 1994 el cuiner Ferran Adrià va afegir aire a pressió per a fer escumes que permetien muntar la nata, preparar maionesa o fer gelats, no estava fent altra cosa que reproduir el que els nostres avis coneixien com a sifó.

Detall del dosificador d'una ampolla de Sifons La Perla de Mataró.

Els sifons servien per afegir carbonat de sodi, és a dir, bombolles, a les begudes.

Al nostre país les primeres ampolles de sifó daten del 1828. El conegut envàs de vidre amb la palanca havia estat inventat poc abans per un tal Savaresse que tots anomenem com un lloro i cap de nosaltres sabem absolutament res d’ell.

El cas és que a finals del segle XIX ja hi havia quinze fàbriques a Barcelona. Tot i que aquesta activitat comença uns pocs anys després, a la capital del Maresme encara podem trobar una interessant mostra d’arqueologia industrial: un parell d’esgrafiats pertanyents a l’antiga fàbrica de sifons La Perla de Mataró.

Curiosament, l’esgrafiat del sifò ningú sap qui el va fer. És més, la família assegura que ja hi era quan van anar a viure. Un misteri.

Esgrafiat de Sifons La Perla de Mataró.

Tot va començar així

Nascut a Sabadell el 1901, en Fidel Romeu i Alcover tenia una germana casada amb l’hereu de La Catalana, una indústria dedicada a la fabricació de gasoses, cerveses i lleixiu! Total, tot es feia a partir de la sosa.

El seu cunyat l’inicià en el negoci i el 1930 en Fidel s’establí pel seu compte, tot i que només es va decantar per la fabricació de gasoses, sifons i taronjades sota el nom comercial de La Perla.

Ampolla de Sifons La Perla de Mataró.

“Si no voleu patir, beveu sifó amb vi”

La fàbrica s’establí al carrer Sant Cugat de Mataró i la propietat passaria al seu fill Ramon, nascut el 1927. 

En Ramon va ser un personatge molt peculiar, ja que a més d’haver estudiat a l’Escola de Teixits de Punt de Canet de Mar, va exercir com a àrbitre de Tir Olímpic i, no cal dir-ho, fabricant de gasoses.

A continuació, la forta competència va motivar buscar noves solucions, associant-se amb altres fabricants i unificar esforços.

Com a record queda l’esgrafiat d’un típic sifó a la façana de la desapareguda fàbrica i un altre d’una ampolla de gasosa a l’habitatge del costat.

Esgrafiat d'una ampolla de gasosa al carrer Sant Cugat de Mataró.

“Qui una ‘Perla’ tasta cap més en gasta”

Per acabar, d’on ve el nom de sifons La Perla de Mataró? Aquest és un misteri sense resoldre. Jo apunto algunes teories.

La primera pot fer esment a la bola de vidre dels peculiars envasos d’aigua carbonatada. Per beure el contingut havies de prémer la bola. Un cop era buida, els nanos trencaven l’envàs per recuperar la boleta i utilitzar-la per jugar a bales.

Detall del serigrafiat d'una ampolla de gasosa La Perla de Mataró.

La segona teoria -sempre de collita pròpia- pot tenir a veure amb la coral La Perla de l’Havana, entitat mataronina creada al segle XIX. Potser en Ramon Romeu formava part i va voler batejar així el seu negoci.

La darrera teoria és la fragata barcelonina del segle XVIII que, sota el nom de La Perla de Catalunya, va solcar l’Atlàntic durant trenta anys, marcant l’obertura del comerç català a Ultramar. 

Sigui com sigui, en algunes ampolles apareix serigrafiada una perla dessota el nom de la marca.

Ampolla de Sifons La Perla de Mataró.

Agraiment

Vull donar les gràcies a M. Romeu qui tan amablement m’ha mostrat l’excepcional col·lecció d’ampolles de sifó i gasosa que conserva i que m’ha permès realitzar les fotografies que il·lustren aquest article. Així mateix, agraeixo a ella i a la seva mare les anècdotes i històries sobre aquest negoci familiar.

Tot aquest material, conservat curosament, va ser reunit i classificat per Eugeni Romeu, germà d’en Ramon qui probablement és més conegut pel seu vessant esportista de nedador imbatible i per haver estat director de l’Escola Pia de Mataró i fundador de l’Escola Universitària del Maresme.

Des d’aquí vull fer una crida a qui correspongui perquè aquest valuós i excepcional patrimoni no es perdi i un dia pugui ser exposat a fi que tothom pugui gaudir-ne. Forma part de la història de Mataró.

Antic anunci publicitari de gasoses La Perla.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Sant Cugat, 6 i 8. Mataró

Saber més

Què veure a prop