Relleu amb un rusc daurat.

L’or i les abelles

Simbolisme de l’abella a Praga.

La mel era l’aliment dels déus a l’antiga Grècia. Pel que sembla, les sacerdotesses d’Àrtemis, la deessa dels llocs salvatges, eren anomenades amb el nom de ‘melisai’, que vol dir abella.

Per altra banda, com a obreres d’una comunitat pròspera manada per la reina, les abelles eren considerades a l’antic Egipte, un símbol de reialesa i imperi.

Napoleó I va escollir l’abella com a símbol de la monarquia (tu diràs: l’abella reina suprema). A la nostra cultura simbolitza el treball en grup i la laboriositat. 

A l’edat mitjana, per explicacions metafísiques que s’escapen una mica de la lògica, es relacionava Crist amb l’abella i la mel amb la seva doctrina. Així mateix hi havia més explicacions metafísiques, que ara no vénen al cas perquè són un pèl enrevessades.

Però en altres llocs relacionen aquest insecte amb l’or, potser pel color de la mel o perquè treballen i treballen i la reina a viure la vida.

Relleu amb un rusc i un sol. Simbolisme de l'abella a Praga
La lluentor del diner

Abelles a Praga

Visitant Praga m’ha sorprés aquesta imatge a les façanes d’alguns edificis. 

Segons explica Eduardo Arroyo a Minuta de un testamento, quan en aquesta ciutat es construïa un banc, s’hi col·locava un relleu o una estàtua amb un rusc.

Aixecant els ulls al carrer Října 15, trobem un relleu daurat amb aquest motiu. Però, si és un hotel! Ara sí, però segons Arroyo, havia estat un banc.

Escultura de dona amb un rusc a la mà. Simbolisme de l'abella a Praga
Les abelles riques

A pocs metres, al carrer Na Příkopě 14,  trobem una solemne entrada amb quatre escultures. Una d’elles duu un rusc a la mà. L’edifici és dels anys 20 del segle passat i va ser la seu del Banc Comercial de Txecoslovàquia. Ara són comerços i oficines.

Així doncs, si us agrada descobrir històries amagades, com aquest simbolisme de l’abella a Praga, n’hi ha moltes a la ciutat. Només cal fixar-se amb els nombrosos detalls que ens parlen des de les façanes.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Října 15 i carrer Na Příkopě 14

Saber més

Què veure a prop