Abans de tenir ús de raó

El jaciment arqueològic de la muntanya d’Olèrdola.

Què voleu que us digui, m’agrada visitar cementiris i no és per morbo sinó perquè trobo art lligat amb l’amor i les creences de cadascú.

En general no sento tristesa. Total, tots hi arribarem, així que millor veure el tema amb optimisme. El que sí que m’entristeix és quan la persona difunta és molt jove.

Doncs aquesta vegada us puc dir que m’he quedat de pedra.

Canalització d'aigua tallada a la roca. Muntanya d'Olèrdola
La canalització d’aigua també va ser tallada a la roca.

Un enclavament estratègic

Per la seva situació delimitada per cingleres, la muntanya d’Olèrdola (Alt Penedès) ha estat habitada gairebé sense interrupció des de fa 4.000 anys, que aviat són dits.

Ibers, romans i cristians van deixar la seva empremta durant tot aquest temps. Tan va créixer la població d’aquest assentament, que fins i tot van ocupar la zona fóra de les muralles.

El lloc té el seu encant. De l’època romana impressiona especialment la grandiosa cisterna excavada a la pedra (segle I aC).

Escales de la gran cisterna. Muntanya d'Olèrdola
La cisterna tenia una capacitat d’uns 350.000 litres.

També destaca l’església romànica de Sant Miquel (segles X-XII), feta i refeta mil vegades.

Aquarel·la de l'església romànica de Sant Miquel dins el jaciment d'Olèrdola.
Església de Sant Miquel.

Especialment m’han captivat les dues necròpolis amb sepultures antropomorfes. Antroquè? Vol dir que van ser tallades a la roca amb la forma del cos humà.

Però, el que més em va commoure va ser la necròpolis del Pla dels Albats (segle X). Sabeu què vol dir ‘albat’? Criatura morta abans de tenir ús de raó. Sabeu com són aquestes tombes? Petites, molt petites. Per a infants.

Sepultures antropomorfes al Pla dels Albats. Muntanya d'Olèrdola
Enterraments infantils.

A l’Edat Mitjana aquests infants morts prematurament se’ls considerava esperits benèfics que protegien les famílies.

Mentre escric això encara intento imaginar què devia passar perquè hi hagués aquesta mortaldat infantil. Plaga? Guerra? Ritus?

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Rambla Castell d’Olèrdola, s/n. Sant Miquel d’Olèrdola

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).