Edifici de la Giralda a l'Arboç, Baix Penedès.

La Giralda catalana

La Giralda de l’Arboç (Baix Penedès).

Feia temps que hi volia anar, però sempre semblava que els astres posaven tots els paranys per frustrar els meus intents. Finalment ho he aconseguit: he visitat la Giralda per segona vegada. Segona? Sí, perquè l’original la vaig visitar a Sevilla, però aquí tenim una còpia exactament igual. Bé, una mica més petita

Vista de l'edifici. La Giralda de l'Arboç

És una història d’amor d’aquelles de pel·lícula. En Joan Roquer era fill de farmacèutics a L’Arboç (Baix Penedès) i tenia un negoci de licors al poble. Però a més era aficionat a la fotografia i va anar a Barcelona a fer carrera. Allà va conèixer a la Candelaria Nagrevernís (tela amb el cognom eh!) amb qui es va casar i van anar de viatge de nuvis a Andalusia.

La sumptuosa cúpula del menjador. La Giralda de l'Arboç

Tan impressionats van quedar que en tornar a L’Arboç varen fer construir una rèplica a escala de la Giralda, amb un pati interior molt semblant al dels Lleons de Granada i un menjador amb una cúpula com la del saló dels Ambaixadors dels Reales Alcázares de Sevilla. Les obres van durar del 1877 al 1889. Per cert tots dos tenien calerons llargs, especialment ella.

El pati porxat interior. La Giralda de l'Arboç

El resultat és una impressionant mansió d’estil àrab, que es va salvar dels bombardejos, que sortosament ha estat restaurada i oberta al públic. Ara llueix meravellosament i també s’hi fan casaments (en una carpa molt menys glamurosa que han posat als jardins…).

Actualment, el conjunt és propietat d’un empresari lleonès que va estudiar a l’Escola Nàutica de Barcelona. Després d’anys com a capità de marina, es va dedicar a la promoció i construcció d’habitatges, encarregant-se personalment de la restauració d’aquest peculiar edifici.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Av. Mossèn Cinto Verdaguer, 35. L’Arboç

Saber més

Què veure a prop