La Giralda catalana

La Giralda de l’Arboç (Baix Penedès).

Feia temps que hi volia anar, però sempre semblava que els astres posaven tots els paranys per frustrar els meus intents. Finalment ho he aconseguit: he visitat la Giralda per segona vegada. Segona? Sí, perquè l’original la vaig visitar a Sevilla, però aquí tenim una còpia exactament igual. Bé, una mica més petita

Vista de l'edifici. La Giralda de l'Arboç

És una història d’amor d’aquelles de pel·lícula. En Joan Roquer era fill de farmacèutics a L’Arboç (Baix Penedès) i tenia un negoci de licors al poble. Però a més era aficionat a la fotografia i va anar a Barcelona a fer carrera. Allà va conèixer a la Candelaria Nagrevernís (tela amb el cognom eh!) amb qui es va casar i van anar de viatge de nuvis a Andalusia.

La sumptuosa cúpula del menjador. La Giralda de l'Arboç

Tan impressionats van quedar que en tornar a L’Arboç varen fer construir una rèplica a escala de la Giralda, amb un pati interior molt semblant al dels Lleons de Granada i un menjador amb una cúpula com la del saló dels Ambaixadors dels Reales Alcázares de Sevilla. Les obres van durar del 1877 al 1889. Per cert tots dos tenien calerons llargs, especialment ella.

El pati porxat interior. La Giralda de l'Arboç

El resultat és una impressionant mansió d’estil àrab, que es va salvar dels bombardejos, que sortosament ha estat restaurada i oberta al públic. Ara llueix meravellosament i també s’hi fan casaments (en una carpa molt menys glamurosa que han posat als jardins…).

Actualment, el conjunt és propietat d’un empresari lleonès que va estudiar a l’Escola Nàutica de Barcelona. Després d’anys com a capità de marina, es va dedicar a la promoció i construcció d’habitatges, encarregant-se personalment de la restauració d’aquest peculiar edifici.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Av. Mossèn Cinto Verdaguer, 35. L’Arboç

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).