Castellet i la Gornal, Alt Penedès, cementiri

Defensar el món i descansar en pau

En aquells temps en què els territoris es barallaven per imposar la seva religió i de pas, com qui no vol la cosa, eixamplar fronteres, vivia una estirp de cavallers cristians que s’aplicaven a fer fóra els infidels de les terres catalanes.

Castellet i la Gornal, Alt Penedès,

Ens trobem en ple segle XII, quan s’estava escombrant l’anomenada Catalunya Nova. En aquesta tasca, el comte de Barcelona i Girona, Ramon Berenguer IV, va tenir un bon ajut amb Bertran, un noble senyor de Castellet, que va fer mans i mànigues per reconquerir el Priorat.

En Bertran de Castellet ho va fer tan bé que, fins i tot el bisbe de Tarragona el va deixar com a senyor feudal de Reus. Moltes més coses va fer aquest xicot, però només us diré que en la seva darrera voluntat, va voler ser enterrat a l’església de Sant Pere, pertanyent al castell de Castellet (actualment, Castellet i la Gornal, Alt Penedès).

Castellet i la Gornal, Alt Penedès, església de Sant Pere, campanar

L’església, que segurament es va construir mentre ell era senyor del castell, ha canviat molt des de llavors. A l’entrada, dominant una gran escalinata, trobem una espaiosa porxada, afegida posteriorment, on tenien lloc els enterraments dels senyors nobles. Les tombes van desaparèixer entre guerres i espoliacions, així com el cementiri del davant, on només una llosa recorda l’indret.

Castellet i la Gornal, Alt Penedès, cementiri

Tan sols es conserven algunes restes al museu de Vilafranca del Penedès i una estela discoidal col·locada al capdamunt del sostre.

L’estela conté el que s’anomena una creu patent i també creu del Temple. Hi ha troballes arqueològiques que demostren que aquesta mena de creu ja era utilitzada pels sumeris vuit segles abans de Crist. Més tard va passar a ser l’emblema dels Cavallers Templers, orde militar fundat a Jerusalem al segle XII per protegir als pelegrins. No afirmo ni nego que aquesta creu es trobés a l’enterrament d’un cavaller templer. Només ho deixo anar.

Castellet i la Gornal, Alt Penedès,

Fotografia: Xavier Serrano.

INFORMACIÓ PRÀCTICA