Fe o fetitxisme?

El Santet del Poblenou ja és una llegenda de la qual segur que n’heu sentit a parlar.

Cartes escrites a Francesc Canals Ambrós, dipositades al seu nínxol.
Correspondència endarrerida.

En Francesc va néixer fa més d’un segle i va morir abans de l’edat de Crist, sense que ningú es posi d’acord amb la causa de tan prematur traspàs.

Ninos de peluix, imatges de l'infant Jesús i angelets a la tomba del Santet al cementiri del Poblenou.
Jugant a nines.

El cas és que, atribuint-li prediccions miraculoses, el nano ara és tot un personatge que no necessita que Roma el santifiqui, perquè té una nombrosa parròquia que el segueix.

Imatge del Nen Jesús crucificat a la tomba del Santet al cementiri del Poblenou de Barcelona.
Escanyat pel rosari.

Tant és així que al cementiri del Poblenou s’han habilitat els nínxols de la vora perquè s’hi puguin deixar els estrambòtics exvots i cartes demanant el què els metges i la feina no poden aconseguir.

Verges i angelets a la tomba del Santet al cementiri del Poblenou de Barcelona.
Angelets de tèrbola relació.

Evitaré entrar en la descripció dels fets de la seva vida, perquè altres ho han escrit millor del que jo faria. Però us deixo unes imatges del que es podria confondre amb una botiga oriental d’andròmines, una paradeta dels encants o un museu d’art kitsch (que, perquè ens entenguem, vol dir de mal gust), que a mi, personalment em causa admiració.

Imatges de sants a la tomba del Santet al cementiri del Poblenou de Barcelona.
A cor obert.

Serà una fe basada en sòlids fonaments o la devoció al Santet del Poblenou és una simple superstició? Cadascú pensi el que cregui oportú.

Un infant Jesús a la tomba del Santet al cementiri del Poblenou de Barcelona.
Malson.
Exvots de tota mena a la tomba del Santet al cementiri del Poblenou de Barcelona.
Elf, roses i la Moreneta.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: avda. d’Icària s/n. Barcelona

Saber més

Articles relacionats

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).