El paradís a la porta

Una basílica és una església que ha tingut aquest títol honorífic per alguna raó. Santa Maria del Pi va ser basílica al segle XIX, quan Roma va canonitzar Josep Oriol. Va ser de les primeres edificacions medievals que s’aventuraren fora dels primers murs de la ciutat i acabà configurant un petit nucli anomenat Vilanova del Pi. Naturalment no era tal com la coneixem, sinó que devia ser un edifici més petit i d’estil romànic.

Imposta romànica de la porta de l'Ave Maria de la basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona

La porta que dóna a la plaça de Sant Josep Oriol s’anomena de l’Ave Maria. En llenguatge tècnic, la part que sobresurt i on reposa l’arc se’n diu imposta. Probablement la de la dreta es tracta de restes reaprofitades d’aquella primera església romànica. Si l’observes de prop, veuràs que conté uns capitells amb formes humanes i decoracions vegetals.

Com que no he trobat més informació, m’arrisco a suposar que es tracta de la representació del Paradís bíblic, ja que podem distingir els avergonyits Adam i Eva (que sembla escanyar-se amb la poma); dos àngels, o potser un, que d’una banda vigila i de l’altra llegeix un pergamí on diu que expulsa la parella. Campant lliurement, hi ha ovelles, ocells i plantes (el jardí primigeni?). I una cara amb barba i un gran bigoti (Déu?).

Imposta romànica de la porta de l'Ave Maria de la basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona

Es creu que aquest indret havia estat una zona d’enterraments d’època romana. De fet aquí hi havia tres cementiris, un a la plaça del Pi, l’altre al darrere on ara tenim la placeta del Pi o Fossar dels cecs, i l’altre era a la plaça Sant Josep Oriol, el principal.

Els enterraments es van fer fins al segle XIX en què, per raons higièniques, es comencen a utilitzar recintes als afores, com el cementiri de Poblenou.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça de Sant Josep Oriol. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).