Després del diluvi

Primer itinerari per Noia (A Coruña).

Quan baixaren les aigües del gran Diluvi Universal, l’arca de Noè va tocar terra a Galícia, concretament a Noia. Tal qual ho dic. I ben cert que serà, perquè a l’escut de la ciutat apareix la nau i el colom bíblics.

Els historiadors, poc amants de les llegendes, expliquen que, després dels romans, això va ser un no parar. Entre les tribus del nord i els pirates, no hi havia qui visqués tranquil. Així que al segle XII, decidiren traslladar la ciutat on ara es troba, més protegida a la confluència de tres rius.

A més, la proximitat amb Santiago li va servir per convertir-se en el ‘port de Compostel·la’, cosa que va afavorir l’economia.

La praza do Tapal al nucli antic de la ciutat de Noia.
Praza do Tapal.

Fem una volta?

Passejant pel senyorial passeig Alameda, arribaràs a l’església renaixentista de San Francisco. Està enganxada a l’ajuntament i de fet, alguna dependència municipal pertanyia al temple. Aquest antic convent franciscà del segle XVI, es pogué edificar gràcies a les donacions de famílies del poble. Pots veure els seus escuts a la façana i a l’interior.

Església de San Francisco. Primer itinerari per Noia
El convent de les grans famílies.

La rúa Ferreiro et menarà fins a Santa Maria A Nova, al bell mig d’un cementiri. Aquesta església va ser consagrada al segle XIV i és d’estil gòtic. Sota el porxo, fet uns segles més tard, hi ha un timpà que representa l’adoració dels Reis Mags.

Timpà de Santa Maria A Nova, amb l'adoració dels Reis Mags.
La descolorida cara de la devoció.

L’arquebisbe que la manà construir, es refugià a Noia perquè els burgesos de Santiago el rebutjaren. Quan aconseguí tornar a la ciutat, en agraïment a l’acolliment rebut de Noia, va eximir els seus habitants de pagar tributs perquè poguessin construir una muralla de defensa.

Dins cal destacar la magnífica col·lecció de lloses sepulcrals. La bonança econòmica de la població a partir del segle XV donà lloc a l’aparició de gremis que reglamentaven la feina. La importància que tingueren es manifesta en les nombroses lloses conservades amb els distintius de cada ofici.

Llosa sepulcral medieval. Primer itinerari per Noia
Aquí va morir un sastre.

Acosta’t a l’altar major per veure el retaule barroc. A la dreta es representa la ‘cinquena angoixa’: quan Jesús, un cop el van baixar de la creu, reposà als braços de la seva mare. A l’esquerra tens la verge del Carme traient les socarrades ànimes del purgatori.

Detall del retaule barroc a Santa Maria la Nova. Primer itinerari per Noia
Quina calor que fa aquí baix!

Els dos germans

T’animo a donar una volta per l’atapeït cementiri, anomenat la Quintana dos Mortos. Una llegenda diu que està construït amb terra portada de Terra Santa.

Nínxols del cementiri de Noia.
Un cementiri amb molta solera.

Una altra llegenda parla de dos germans que van lluitar a Jerusalem. Un va tornar i, creient que l’altre era mort, va aixecar en aquest cementiri una creu en record seu. Més tard, quan aquest va morir, l’altre germà, que en realitat era viu, va tornar i va construir el baldaquí damunt la creu. Els relleus a la base de la teulada representen les fases de la lluna i una escena de caça. Amb coberta, només hi ha dues creus a Galícia.

Creu sota un baldaquí de pedra al cementiri. Primer itinerari per Noia
Creu sota porxo.

Pel Camí de Sant Jaume

Entra a la Rúa Curro i passaràs davant de l’Hospital de Adentro, per distingir-lo d’un altre que era fora del recinte murallat. Es fundà al segle XV per hostatjar els pelegrins que anaven a Compostel·la. Per això hi ha les vieires a la porta.

Portalada de l'Hospital de Adentro. Primer itinerari per Noia
Si hi ha petxina, hi ha pelegrí.

Continua avall i el carrer es fa més estret. Et trobes al nucli històric, antigament emmurallat. Al final veuràs la Casa dos Xouba, un habitatge del segle XV amb un bonic porxo gòtic on va viure l’arquebisbe. Aquesta construcció és el que s’anomena pazo, que vol dir, casa senyorial. Si mires amunt, descobriràs un rellotge de sol del segle XVIII.

Rellotge de sol en una paret. Primer itinerari per Noia
Marcant el pas del temps.

Per acabar, travessa la Praza da Constitución on hi ha un altre cruceiro. D’aquestes creus en trobaràs moltes, ja que no marquen necessàriament els límits de la població com a Catalunya, sinó també cruïlles de camins i llocs sants. A l’altre costat de la creu sovint s’esculpia la Verge o un sant, però n’hi ha de molt més elaborades.

Creu de terme o cruceiro. Primer itinerari per Noia
Onde hai un cruceiro, houbo un pecado.

Fins aquí, aquest primer itinerari per Noia. No et perdis la segona part.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerariveure el mapa

Saber més

Altres articles sobre Galícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).