La piscina miraculosa

El sarcòfag de Bethesda de la Catedral de Tarragona.

Temps era temps (segle VIII aC vull dir) quan a un lloc de Jerusalem anomenat Bethesda, hi havia unes piscines on es rentaven les ovelles abans de sacrificar-les al temple. Això va afavorir que la gent atorgués a aquestes aigües propietats miraculoses i molts invàlids anaven per aconseguir la curació.

L’evangeli de Joan explica que, uns quants segles més tard, Jesús va guarir en aquest lloc un malalt que feia trenta-vuit anys que jeia al llit esperant el miracle.

El sarcòfag de Bethesda de la Catedral de Tarragona

Enterrat a la paret

Si aneu aveure la catedral de Tarragona, cal que us atureu a la dreta de la façana per observar un relleu romà del segle IV dC, que detalla aquest fet. En realitat es tracta d’un sarcòfag que vés a saber com va anar a parar aquí. La peculiaritat és que tan sols hi ha dos més a tot el món que relatin aquesta escena. I aquest sembla ser el més antic. Apa!

El sarcòfag de Bethesda de la Catedral de Tarragona

Al centre hi ha una arcada, probablement una de les entrades de la piscina, des d’on Jesús sembla parlar amb el minusvàlid que jeu a la seva llitera a la part inferior, al costat dret de la columna.

Damunt seu hi ha unes ones representen la piscina, i a la part superior, veiem com Jesús acomiada al coix que s’endú el llit a l’esquena.

El sarcòfag de Bethesda de la Catedral de Tarragona. Detall de jesús parlant amb el minusvàlid

Historieta gràfica

Us heu fixat amb el vestit del malalt? A sota vesteix com un ric, mentre que a dalt, un cop curat, ja vesteix com un humil seguidor de Crist.

Però, com si es tractés d’un còmic, encara trobem més històries.

A l’extrem esquerre veiem uns personatges petits. Segons es relata a l’evangeli de Mateu, són tres cecs a qui Jesús, que toca els ulls d’un d’ells, els retorna la vista.

Detall de la dona que patia problemes menstruals.

A continuació, una dona que patia problemes menstruals, segons l’evangeli de Marc, s’agenolla i toca el vestit de Jesús i queda curada.

Baixar de la figuera

Al costat dret hi ha dues escenes més. Ja veieu que l’espai està ben aprofitat! Dalt d’un arbre apareix Zaqueu, un home molt ric, usurer i recaptador d’impostos i per tant, amb ben pocs amics. Quan Jesús va entrar a Jericó, Zaqueu no es va voler perdre l’espectacle i va pujar dalt d’una figuera per veure millor. Però Jesús li digué que ja podia anar baixant perquè es volia hostatjar a casa seva. Aquest fet va provocar més d’un murmuri. Però el ric va entendre el què i es convertí.

Detall de Zaqueu dalt la figuera.

I finalment, el sarcòfag de Bethesda conté l’entrada triomfal a Jerusalem. Diverses persones estenen mantes i sostenen palmes mentre Jesús, damunt d’un pollí, entra a la ciutat.

Per què aquestes i no unes altres? No sóc teòleg per donar una explicació com cal, però sigui com sigui, totes parlen de la salvació. Una llàstima no veure els altres tres costats del sarcòfag.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Els relats segons la Bíblia

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).