Veure com un faraó

L’edifici de la Clínica Barraquer.

Diu la llegenda que Horus va perdre l’ull esquerre, quan s’enfrontà amb Seth per venjar la mort del seu pare Osiris. Llavors Thot li va posar l’Udjat, un ull màgic que amb el temps esdevindria l’amulet més popular de l’Antic Egipte, ja que protegia del mal d’ull i curava les malalties oculars.

Penseu que, en àrees tropicals com el Nil, proliferen bacteris causants d’infeccions oculars, especialment en temps d’inundacions. Per tant, s’enten que la gent busqués protecció divina.

Decoració simulant un fris egipci.

Interior misteriós

De fora, la popularment coneguda com a clínica Barraquer potser sembla un edifici sense cap encant. No us deixeu enganyar: és considerat un dels millors exponents de l’arquitectura racionalista a Barcelona. Aquest corrent va aparèixer després de la Primera Guerra Mundial i defensava el funcionalisme dels edificis.

Va ser projectat el 1934 per Joaquim Lloret i Homs, autor d’edificis noucentistes, molt diferents d’aquest.

Forat de l'escala de la Clínica Barraquer.

L’interior, en estil art déco, sorprèn molt més. És com entrar en un món subterrani, de passadissos foscos i baixos. Les portes i columnes, pintades de color negre, fan encara més opressiva la sensació. La llum indirecta, molt tamisada, augmenta la tenebrositat. Però penseu que es tracta d’un centre oftalmològic, on la llum forta podria molestar els pacients.

Fixeu-vos amb els petits detalls: poms, cadires, sofàs, tauletes, … Tot va ser dissenyat a mida. Malauradament, obres posteriors han anat desvirtuant l’esperit inicial, afegint i eliminant elements. Però encara ara, quan entres et sents transportat a una altra dimensió.

L’únic espai lluminós és la magnífica escala de cargol, que comunica tots els pisos.

Escala en espiral de la Clínica Barraquer.

Un distintiu molt adient

Mirant amunt pel forat de l’escala descobrim el logotip de la clínica. Representa l’Udjat o Ull d’Horus, que duia Tutankamon en un pectoral. L’estrany és que el penjoll original correspon a l’ull dret i al logotip li van donar la volta.

La Clínica Barraquer.

A un costat de l’ull apareix Wadjet, la deessa cobra, protectora de l’Alt Egipte. A l’altra banda, tenim a Nekbeth, la deessa voltor, protectora del Baix Egipte.

Esquema de l'Ull d'Horus

Per altra banda, l’oftalmòleg Ignasi Barraquer, impulsor d’aquest capdavanter centre, va estar molt interessat per l’egiptologia. De fet, es conserven dos caps de mòmia, procedents d’El Caire. Per tant, no és estrany que utilitzés l’Ull d’Horus com a logotip i que tot ens recordi la idealització d’un temple faraònic, amb les seves pintures i tot!

Decoració egíptica a l'interior de la Clínica Barraquer.

Flors negres

Del que ningú parla és dels dos relleus que hi ha al vestíbul principal i que semblen trobar-se totalment fora de lloc. Perquè, què hi fa en un edifici racionalista amb decoració entre art déco i neoegípcia, uns infants la mar de bufons duent uns cistells plens de flors?

Qui va fer aquestes dues obres que no tenen signatura? D’altra banda, sembla que com que devien desentonar que no vegis, algú va tenir la idea de pintar-los d’un negre ben lluent com la resta d’elements de l’interior i així ningú no els veu -broma fàcil-.

Relleus noucentistes al vestíbul de l'edifici de la Clínica Barraquer de Barcelona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Muntaner 314, Barcelona

Saber més

Què veure a prop

One comment

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).