Camí fluvial

Itinerari pel Mogent, al tram que passa per Vilanova del Vallès.

Les rieres de Cànoves i Vilamajor s’alimenten de les cristal·lines aigües del Montseny i les passen al riu Mogent, que hi ha qui diu si és riera o riu. En poc més de trenta quilòmetres, aquest vial d’aigua travessa la plana vallesana, entre camps de conreus i polígons industrials fins a donar vida al Besòs.

L'aigua salva petits desnivells entre els rocs. Itinerari pel Mogent. Vilanova del Vallès. Vallès Oriental

En un altre article he parlat del tram que passa per Montornès del Vallès, una mica desvirtuat per les vistes i el soroll de les indústries i del circuit de carreres. El que passa per Vilanova del Vallès (Vallès Oriental) ha estat recentment recuperat i està molt menys humanitzat. És planer i senzill. Per començar, pots deixar el vehicle al carrer del Sis de Desembre, on trobaràs un panell informatiu del passeig fluvial i el camí d’entrada.

Mongeteres enfilades a les canyes. Itinerari pel Mogent. Vilanova del Vallès. Vallès Oriental

Una plana de pas

En temps dels romans, la plana vallesana era un lloc de pas que va afavorir diversos assentaments. De fet existeix documentació del segle X que esmenta Vilanova. Al segle XIV hi havia uns 300 habitants que vivien de l’agricultura, de la que podràs veure bones mostres en la passejada d’avui.

Hagués estat bé saber l’orígen de la paraula Mogent, però no he trobat res. Podria tenir arrels àrabs, com Muixent, població valenciana, però són cabòries meves, sense cap fonament. El caminet desemboca al passeig fluvial, on veuràs fites de diferents rutes que passen per aquí.

Indicadors de rutes. Itinerari pel Mogent. Vilanova del Vallès. Vallès Oriental

En aquest punt hi ha una font on podràs refrescar-te una mica. Al peu de la font, una placa recorda Jordi Safont i Rosell, persona molt compromesa amb el seu municipi, que va ser regidor del Consistori i gran caminador.

Placa commemorativa a Jordi Safont. Vilanova del Vallès. Vallès Oriental

Planta asiàtica

El camí discorre al costat de canyissars. L’anomenada canya de Sant Joan és una planta invasora, procedent de l’Àsia. De fet és una herba, la més gran de la Mediterrània i la més antiga, ja que existia quan els dinosaures es van extingir. Les tiges llargues, lleugeres i resistents les aprofiten els agricultors per als seus horts.

Detall d'una canya. Vilanova del Vallès. Vallès Oriental

A la llera del riu també creix la boga, lloc triat per nombroses aus migratòries per nidificar.

Sempre amb la riera a la teva dreta, segueix entre canyissars i passaràs pel costat de la depuradora fins a trobar un pas que travessa el Mogent. Et recomano passar a l’altre costat per tornar.

Itinerari pel Mogent. Branques d'arbre. Vallès Oriental

Camps ben regats

Els primers 700 metres d’aquesta altra banda, son de pista ample i planera. Trobaràs un canal de rec encara en funcionament, que desguassa a la riera.

Itinerari pel Mogent. Canal de rec a Vilanova del Vallès.

A continuació, la pista s’estreta i passa pel mig d’un bosquet de pins. Hi ha un punt en què el camí arriba fins a la carretera, però t’aconsello prendre el petit corriol que comença a la dreta, just abans d’una pujada.

Finalment arribaràs a un altre pas que travessa la riera i enllaça amb el camí principal, pel que podràs tornar tranquil·lament i acabar aquest itinerari pel Mogent.

Aquarel·la amb una vista del camí que passa a la vora del Mogent.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerariveure el mapa

Distància: 6,5 km. Itinerari parcialment circular

Dificultat: molt fàcil i sense desnivells

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).