Voler és poder

L’escola Pere Vila de Barcelona, creada gràcies a un mecenes.

En Pere tenia tots els números de no aixecar cap en tota la vida. Era de les Oluges, un petit poble de la Segarra on al segle XIX calia treballar molt durament al camp per sobreviure. Anar a l’escola? Això era un luxe només reservat per a tres privilegiats.

Quan tenia 15 anys, Pere Vila va pensar que res podia ser pitjor que ser pagès, i va marxar a Barcelona a fer de carboner. Va estalviar el que pogué i va tocar el dos, a fer les Amèriques, com tants altres. A Argentina va passar de ser peó a ser emprenedor, dins el negoci de les plantacions. Va superar el seu analfabetisme aprenent a llegir i escriure. Era tan incansable que arribà a ser un important empresari i reuní una gran fortuna.

Aquarel·la de les escoles Pere Vila de Barcelona.

Llegat per la cultura

A diferència d’altres indians, mai va tornar a casa. En canvi va fer una cosa per la qual encara perdura la seva memòria. En morir, va llegar la seva riquesa a diferents municipis catalans, amb una única condició: construir escoles per als menys afavorits.

D’aquesta manera, en plena República es creà a Barcelona el Grup Escolar Pere Vila. El 1920 Josep Goday va concebre un edifici d’estil plenament noucentista, dotat d’amplis espais i una biblioteca. Aquest arquitecte mataroní et sonarà més si et dic que va projectar l’edifici de Correus de Barcelona. Les escoles ens han arribat en bon estat, tot i que amb alguna reforma per adequar-les als nous temps.

Si t’hi fixes, a les façanes destaquen uns medallons ceràmics que es repeteixen. En un veuràs un bust de perfil. Malgrat que no he pogut comprovar-ho, penso que pot tractar-se del mecenes Pere Vila.

Bust en un medalló de terracota a l'Escola Pere Vila. Passeig Lluís Companys. Barcelona.

La banya trencada

L’altre medalló de l’escola Pere Vila es troba entre dues cornucòpies, que són com uns corns replets de fruits, símbol de la prosperitat. Segons la mitologia grega, una cabra va criar Zeus amb la seva llet. El nano, que era un sapastre, li va trencar una banya a la cabra, mentre jugava amb els seus llamps. Per compensar la pobra bèstia, li va atorgar un do a la banya trencada (que no a la cabra) de manera que, qui la tingués, se li concedís tot el que volgués. I la cabra tan contenta.

Al centre del medalló hi ha un llibre obert i unes fulles de llorer. El llibre remet directament a l’educació, aquella que Pere Vila no va tenir de petit.

Medalló amb cornucòpies. Escola Pere Vila. Passeig Lluís Companys. Barcelona.

El llorer ja sabràs que significa victòria. Però ens hem de tornar a remetre a la mitologia per entendre-ho millor. Apol·lo era un pesat que no deixava tranquil·la Dafne. Aquesta va demanar al seu pare que l’ajudés i ell la transformà en llorer. L’enamorat Apol·lo, veient que mai més podria ser seva, decidí que, des d’aquell moment, honraria les seves victòries amb les fulles del llorer.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Passeig de Lluís Companys, 18. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

4 comentaris

    • Gràcies! Doncs sí, cada edifici té alguna cosa a dir. L’escultura que comentes l’he vist fotografiada, però no físicament. Hauré de tornar 😉

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).