Estany de Banyoles.

Viure vora l’aigua

Fa més de 7.000 anys -que aviat són dits- els pobladors del neolític ja sabien que viure a tocar de l’estany de Banyoles era com estar en una zona residencial d’alt nivell. Tenien aigua, pesca, caça, agricultura i fusta per a construir les cases i palissades. A més disposaven de tot el fang que volguessin per a fer terrissa. Però tot això no fa tant que ho sabem. Tot just quan, als anys noranta, es van fer unes obres d’enjardinament i van descobrir el poblat lacustre de la Draga.

Però el llac no era com el coneixem actualment. Al llarg dels segles s’han aixecat diversos dics que van fer pujar el nivell de les aigües prop de dos metres. Així que, probablement, una bona part del poblat resta enfonsat.

Grades per seure a la Torre del Rem.
Grades de la Torre del Rem.

Surgència natural

L’estany en si és força curiós, ja que s’alimenta de les aigües subterrànies que es filtren entre les fractures del terreny. Aquest fenomen es percep millor en els nombrosos estanyols que hi ha al voltant, on en temps de pluges, fins i tot es pot veure com brolla l’aigua. Els conreus i els enjardinaments van acabar amb bona part de la vegetació autòctona, que encara es manté en algunes ribes.

Vegetació de l'Estany de Banyoles. Pla de l'Estany

Lloc d’esbarjo

A la vora de l’aigua hi ha unes construccions emblemàtiques, anomenades ‘pesqueres’. Van ser aixecades a mitjans del segle XIX i principis del XX, quan la burgesia va triar aquest lloc com a zona d’esbarjo. La seva funció inicial era per pescar, però després es van ampliar per guardar la barca de pesca i també per a nedar i canviar-se de roba.

Vista d'una pesquera a la vora de l'estany de Banyoles.
Pesquera al Cap de Bou.

Com tot bon llac, aquest també té la seva llegenda. S’explica que hi vivia un drac que atemoria la població. Però en realitat eren les tropes de Carlemany qui feien les destrosses. Finalment tot es va descobrir i s’adonaren que el drac era un bon jan que només volia dormir tranquil.

Panoràmica de l'estany de Banyoles a l'hivern.
L’estany.

La formació de la base del llac provoca sobtats esfondraments, que han originat els estanyols. Potser per aquest motiu s’expliquen curioses i estranyes històries, plenes de misteri. En això no ens diferenciem massa dels pobladors del neolític.

Mirador de la Torre del Rem. Estany de Banyoles. Pla de l'Estany
Mirador de la Torre del Rem.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situacióveure el mapa

Saber més

Què veure a prop