EScut. La Bisbal d'Empordà. Baix Empordà

Domini sacerdotal

Itinerari per La Bisbal d’Empordà. Part 1

Avui visitem la Bisbal d’Empordà, que conserva un interessant patrimoni i a més, els carrers són plens de mostres heràldiques, que veurem detingudament en un altre article.

Comencem pel Pont Vell, del segle XVII, antigament fortificat i que era el pas que donava al Portal de la Riera, punt d’entrada al recinte murallat.

La Bisbal d'Empordà. Baix Empordà

Només observar els finestrals gòtics i renaixentistes de Can Caramany, al carrer de la Riera sabreu que aquí era on vivien uns rics comerciants a l’edat mitjana.

La Bisbal d'Empordà. Baix Empordà

A l’altra banda del carrer, els escuts sense gravat, també semblen dir que els propietaris anaven bé de calés.

Observeu els altres edificis, perquè n’hi ha de molt interessants, com el del número 7, amb esgrafiats que podrien ser modernistes.

La Bisbal d'Empordà. Baix Empordà

Ben curiosa resulta la llinda del número 4, representant l’Agnus Dei o Anyell de Déu. És el símbol amb què es representa Jesucrist sacrificat pel pecat de les persones. Té un paral·lelisme amb la celebració jueva de la Pasqua, quan se sacrificava un bé.

Llinda. La Bisbal d'Empordà. Baix Empordà

Mig encaixonada en un carreró, l’església de Santa Maria, refeta al segle XVIII, destaca pel seu esvelt campanar i per la portalada barroca. Al segle XI els reis francs van cedir la ciutat al bisbat de Girona -d’aquí Bisbal-. La creu amb totes les boletes sembla que representa precisament això. Actualment, amb alguna modificació, és l’escut de la ciutat. Com veieu, ja barregem política i religió.

EScut. La Bisbal d'Empordà. Baix Empordà

Entrem al carrer Santa Maria del Puig i trobem una font refeta al segle XIX, amb la mateixa creu -més o menys- i un parell de grius amb cara de pocs amics, sostenint l’escut. Aquest animal mitològic, mig ocell, mig lleó, reunia les millors característiques de cada un i es considerava que era el rei de la terra i del cel i, per tant, el perfecte defensor davant qualsevol mal. 

EScut. La Bisbal d'Empordà. Baix Empordà

Arribem al castell, ja documentat al segle XI. A partir del segle XIII va ser el palau episcopal i residència dels bisbes de Girona. Abans no passés a dependre del bisbat, va ser escenari de durs enfrontaments per veure qui se’l quedava.

La Bisbal d'Empordà. Baix Empordà

Uns quants dels bisbes que van passar per aquí van fer reformes a l’edifici. Perquè ningú s’oblidés, van deixant constància col·locant els seus escuts a la façana principal, que ara sembla el mur de la fama.

Escut. La Bisbal d'Empordà. Baix Empordà

Avancem en el temps i ens acostem a l’església de la Pietat, del segle XVIII. Era la capella de l’antic hospital. Com veieu, a més del gust per la decoració ben recargolada, aquest estil sentia passió per la geometria. El campanar, acabat a mitjans del segle XX, sembla que va aixecar una gran controvèrsia.

La Bisbal d'Empordà. Baix Empordà

No us perdeu la segona part per La Bisbal d’Empordà: encara ens queden moltes coses per veure!

INFORMACIÓ PRÀCTICA