A cada sant, el seu ciri

Itinerari per les esglésies de Màlaga.

Estic acostumat a veure esglésies. Vivim en una societat arrelada en segles de fe cega. Però és que la ciutat de Màlaga té tants edificis religiosos, que penso que no deu quedar un sant a qui no li hagin dedicat un temple, ermita o parròquia.

Itinerari per les esglésies de Màlaga. Reixa de la catedral de la Encarnación

Per deixar constància del que dic, he fet una petita selecció, totalment arbitrària. Això vol dir que no necessàriament són les més maques o importants.

Vora el Guadalmedina

Construïda el 1988 -heu llegit bé: mil nou-cents vuitanta-vuit-, la Basílica de la Esperanza ostenta aquest títol juntament amb la Catedral de Màlaga. Aquest edifici, que un no sap ben bé com classificar, llueix un curiós campanar. L’exterior està envoltat de grans plafons ceràmics representant diverses escenes del Nou Testament, sempre relacionades amb la Verge, signades per l’artista valencià Julio Hernández.

Itinerari per les esglésies de Màlaga. Plafó ceràmic a la Basílica de la Esperanza.

Tocant al riu Guadalmedina tenim l’església de Santo Domingo. Al segle XV hi havia una ermita en aquesta antiga barriada musulmana. Aquí s’hi construí un convent que, entre inundacions, destruccions i remodelacions, ha arribat als nostres dies. El més característic és la torre octogonal que encara conserva la decoració original en tons vermells.

Itinerari per les esglésies de Màlaga. Penell amb un vaixell a l'església de Santo Domingo

El centre històric

Entre carrerons veiem la façana de vermell i ocre de l’església de La Concepción. Va ser aixecada al segle XVIII damunt una altra mesquita i incloïa un convent i un col·legi. L’estret carrer on es troba (Nueva), es va obrir al segle XV per facilitar el trànsit de mercaderies i aviat es convertí en una important via comercial.

Itinerari per les esglésies de Màlaga. Façana de l'església de la Concepción.

Quan el 1487 els Reis Catòlics van conquerir Màlaga, van fer erigir quatre parròquies. La de San Juan n’és una, tot i que l’aspecte actual és fruit de remodelacions posteriors. El terratrèmol del segle XVII va destruir la torre, que es reconstruí més tard en estil barroc. Resulta curiós el fet que l’entrada es trobi al peu del campanar.

Campanar barroc de la parròquia de San Juan. Màlaga.

D’aquí també cal destacar la decoració geomètrica de la façana lateral, del segle XVIII.

Decoració geomètrica a la façana lateral de la parròquia de San Juan.

L’església jesuïta del Sagrado Corazón va ser construïda el 1920. Fernando Guerrero Strachan no va tenir cap problema en inspirar-se en la catedral de Toledo o Burgos per donar-li un aire neogòtic.

Detall de l'església del Sagrado Corazón. Itinerari per les esglésies de Màlaga.

Aquest arquitecte també és autor de l’edifici de l’ajuntament, on torna a utilitzar estils passats. Casualment, per aquelles dates va ser alcalde de la ciutat.

Campanar de l'església del Sagrado Corazón. Màlaga.

El barri de La Trinidad

L’església de La Aurora María, també destruïda el 1931, és una curiosa construcció que va ser convent i seu de diverses confraries.

Itinerari per les esglésies de Màlaga. Església de La Aurora María.

A l’històric barri de La Trinidad trobem l’església de San Pablo, projectada en estil neogòtic per Gerónimo Cuervo, a finals del segle XIX. Aquest arquitecte madrileny va deixar nombrosos edificis a Màlaga.

Campanar de l'església de San Pablo al barri de La Trinidad de Màlaga.

Molt a prop tenim l’església de Nuestra Señora de Fátima, en un curiós estil neogòtic. La va projectar Fernando Morilla el 1956. Aquest peculiar arquitecte va deixar singulars obres que no sabria com catalogar, potser avantguardistes.

Itinerari per les esglésies de Màlaga. Església de Nuestra Señora de Fàtima, de 1956.

San Felipe Neri

De l’església de San Felipe Neri destacaria els interessants esgrafiats de la façana posterior, amb motius geomètrics del segle XVIII. Aquesta decoració la trobareu en altres temples.

Decoració geomètrica del segle XVIII a l'església de San Felipe Neri. Màlaga.

Tant els campanars com la façana principal llueixen unes pintures que caldria restaurar.

Campanar amb decoració pintada a l'església de San Felipe Neri. Itinerari per les esglésies de Màlaga

Les confraries

Tot i no tractar-se d’esglésies, les seus de les confraries mereixen un apunt, ja que són el motor de la Setmana Santa. Les reconeixereu per les descomunals portes per on entren i surten els passos de les processons.

En aquest cas ens aturem davant la Archicofradía de la Sangre. En realitat el nom és: “Pontificia, Real, Muy Ilustre y Venerable Archicofradía del Santísimo Cristo de la Sangre, María Santísima de la Consolación y Lágrimas, y del Santo Sudario“. Aquí queda.

Façana de l'Archicofradía de la Sangre.

La part superior és una recreació del campanar de la desapareguda església de la Merced -cremada el 1931-, que havia estat la seu d’aquesta confraria.

Restes de la mesquita

L’església de Santiago Apóstol va ser construïda als segles XV i XVIII en estil gòtic mudèjar. Ho podeu verificar amb el bonic dibuix de maons del campanar.

A la façana hi ha una portalada decorada amb ceràmica. És el que queda de l’antiga mesquita, damunt la qual es va aixecar aquest temple.

Mosaic mudèjar de l'església de Santiago Apòstol de Màlaga.

I no us perdeu la suggerent decoració de les portes d’accés. Cadascú vegi el que li sembli.

Picaporta de l'església de Santiago Apóstol.

La catedral

La catedral de la Encarnación és considerada una de les joies renaixentistes d’Andalusia. Es va començar a edificar al segle XVI damunt una mesquita, gest molt típic de mostrar la superioritat del vencedor. Dos segles més tard encara no s’havia acabat. De fet, li manca una torre, motiu pel qual li han posat el nom de La Manquita.

Itinerari per les esglésies de Màlaga. Campanar inacabat de la Catedral de la Encarnación.

Sorprèn l’espaiós interior amb descomunals columnes i el sostre sobre aixecat amb bonics relleus.

Relleus al sostre de la catedral de la Encarnación de Màlaga.

També resulten curioses les portalades exteriors amb torrasses amb balcons.

Torrasses a l'exterior de la catedral de la Encarnación de Màlaga.

Finalitzem l’itinerari per les esglésies de Màlaga al Muelle Uno. Aquí la remodelació ha integrat l’antiga capella dels mariners, del segle XVIII, que contrasta entre les terrasses dels restaurants. En realitat es trobava en un altre indret fins que el 1975 es va restaurar i traslladar pedra a pedra.

Itinerari per les esglésies de Màlaga. Capella dels mariners, del segle XVIII.

Però Màlaga encara té més per descobrir. Ho veurem en altres articles.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerariveure el mapa

Saber més

Altres itineraris per Málaga

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).