Barcelona, Enric Granados, placa, relleu, Joan Borrell

Música sota el mar

Una placa commemorativa a Enric Granados a Barcelona.

França i Anglaterra estan separades per només 34 quilòmetres de mar que, per la seva forma allargada, tothom anomena Canal de la Mànega, excepte els anglesos, que escombren cap a casa i li diuen English Channel.

Al segle XIX es construí el transbordador Sussex, un vaixell destinat a passar passatgers d’un país a l’altre. El 24 de març de 1916, durant la Primera Guerra Mundial, transportava unes 380 persones, entre tripulants i passatgers, alguns dels quals no arribarien mai al seu destí.

Un submarí alemany, que sembla que no sabia distingir entre civils i militars, el torpedejà, deixant-lo severament danyat. Es llançaren bots salvavides, però tot i això, més de 50 persones van morir ofegades.

placa commemorativa a Enric Granados, al carrer Girona de Barcelona, realitzada per, Joan Borrell

La fi del músic

Dues d’aquestes persones van ser el compositor lleidatà Enric Granados -49 anys- i la seva esposa Amparo Gal, que tornaven de Nova York i havien passat uns dies a Londres. Sembla que Granados s’ensumava que no acabaria el trajecte. Els seus cossos no van ser trobats. L’aigua es va empassar la música.

Granados, apassionat per l’obra de Goya, va compondre l’òpera Goyescas i moltes altres peces d’inspiració espanyola.

placa commemorativa a Enric Granados, al carrer Girona de Barcelona, realitzada per, Joan Borrell

L’homenatge

A Barcelona, fent cantonada amb Ausiàs Marc i Girona, hi ha la Casa Antoni Roger. A finals del segle XIX aquest empresari tèxtil va encarregar al prolífic arquitecte Enric Sagnier l’eclèctic edifici on, pocs anys després hi hauria la seu de la reconeguda Acadèmia Granados, dirigida pel compositor. Dos anys després de la mort del músic, el Reial Cercle Artístic encarregà a Borrell i Nicolau una placa commemorativa a Enric Granados.

Joan Borrell va ser un escultor barceloní que podríem incloure dins el moviment noucentista. D’entre les seves obres, la que us resultarà més coneguda és el monument a Jacint Verdaguer de Barcelona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Girona, 20. Barcelona

Saber més

Què veure a prop