Música sota el mar

Una placa commemorativa a Enric Granados a Barcelona.

França i Anglaterra estan separades per només trenta-quatre quilòmetres de mar. Per la seva forma allargada, tothom l’anomena Canal de la Mànega, excepte els anglesos, que escombren cap a casa i li diuen English Channel.

Al segle XIX es construí el transbordador Sussex, un vaixell destinat a passar passatgers d’un país a l’altre. El 24 de març de 1916, durant la Primera Guerra Mundial, transportava unes 380 persones, entre tripulants i passatgers, alguns dels quals no arribarien mai al seu destí.

Un submarí alemany, que sembla que no sabia distingir entre civils i militars, el torpedejà, deixant-lo severament danyat. Es llançaren bots salvavides, però tot i això, més de 50 persones van morir ofegades.

placa commemorativa a Enric Granados, al carrer Girona de Barcelona, realitzada per, Joan Borrell

La fi del músic

Dues d’aquestes persones van ser el compositor lleidatà Enric Granados -49 anys- i la seva esposa Amparo Gal, que tornaven de Nova York i havien passat uns dies a Londres. Sembla que Granados s’ensumava que no acabaria el trajecte. Els seus cossos no van ser trobats. L’aigua es va empassar la música.

Granados, apassionat per l’obra de Goya, va compondre l’òpera Goyescas i moltes altres peces d’inspiració espanyola.

placa commemorativa a Enric Granados, al carrer Girona de Barcelona, realitzada per, Joan Borrell

L’homenatge

A Barcelona, fent cantonada amb Ausiàs Marc i Girona, hi ha la Casa Antoni Roger. A finals del segle XIX aquest empresari tèxtil va encarregar al prolífic arquitecte Enric Sagnier l’eclèctic edifici on, pocs anys després hi hauria la seu de la reconeguda Acadèmia Granados, dirigida pel compositor. Dos anys després de la mort del músic, el Reial Cercle Artístic encarregà a Borrell i Nicolau una placa commemorativa a Enric Granados.

Joan Borrell va ser un escultor barceloní que podríem incloure dins el moviment noucentista. D’entre les seves obres, la que et resultarà més coneguda és l’escultura de bronze que corona el monument a Jacint Verdaguer de Barcelona.

Aquarel·la amb una vista de la casa Antoni Roger de Barcelona.
Casa Antoni Roger.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Girona, 20. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

  1. Va ser una casualitat que Granados i la seva dona tornessin en aquest vaixell. Un concert a darrera hora els va fer allargar l’estada a EEUU i van haver de canviar el bitllets.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).