Aquarel·la de l'edifici de la clínica Salus Infirmorum de Banyoles.

Prega i cura

Un esgrafiat de Domènec Fita a Banyoles.

De ben jovenet en Domènec Fita, nascut a Girona el 1927, sembla tenir clar que li van les belles arts.

Tot i cursar estudis clàssics, la seva obra acaba derivant en una abstracció radical. Per altra banda, vol integrar les arts en arquitectura i les seves obres prenen un gran format. A més, treballa qualsevol material i temàtica que se li posi al davant: pedra, vitrall, ciment, ferro o fusta. Tot serveix per a expressar el que porta a dins.

A la clínica Salus Infirmorum de Banyoles trobem un espectacular esgrafiat realitzat per ell el 1964 i restaurat recentment.

Aquarel·la de l'edifici de la clínica Salus Infirmorum de Banyoles.
La clínica.

Tots els símbols

En tractar-se d’una institució religiosa, la simbologia de la banda esquerra està relacionada amb el cristianisme. Només nomenaré els símbols i les imatges, sense entrar a comentar-los un per un, perquè no acabaria mai.

Veiem una palma -martiri-, una corona -victòria- i un gerro amb flors -ni idea- i una llàntia d’oli, associada a les escriptures com la llum que guia al cristià. Segueix l’àncora, que representa la promesa de Déu de salvar l’ànima dels creients; el calze, símbol de l’Eucaristia i l’Esperit Sant il·luminant un llibre amb una A i una Z -principi i fi = Déu-

Esgrafiat de Domènec Fita a Banyoles, Pla de l'Estany. Clínica Salus Infirmorum

A continuació tenim el sol i la lluna -la nit i el dia-; la inscripció INRI, que van clavar damunt la creu; un paó, símbol de la resurrecció; els acrònims de Jesús i Maria; els elements de la passió -creu, corona, claus, daus- i finalment, el gall que va cantar després que Pere negués que coneixia Jesús.

Seguidament, al voltant de la signatura de l’artista i de l’any, hi ha l’anyell que representa Crist, l’emblema de les religioses de Sant Josep -la serra i la flor-, el colom de la pau i la paraula pau en llatí.

Il·lustracions de temes religiosos a la Clínica Salus Infirmorum, Pla de l'Estany.

En acabat, les claus de sant Pere, la barca on Jesús predicava -pescador d’homes- i un parell d’escuts. L’inferior sembla correspondre al bisbe Narcís Jubany, que en aquells anys devia presidir el bisbat de Girona. L’escut superior intueixo que està relacionat amb el bisbat de Girona.

Encara hi ha més

A la banda dreta de la porta, la temàtica de l’esgrafiat de Domènec Fita a Banyoles és ben diferent i està vinculada amb la funció de l’edifici, la salut.

Esgrafiat de Domènec Fita a Banyoles, Pla de l'Estany. Clínica Salus Infirmorum

Representacions de microbis, neurones, rec sanguini, sistema nerviós, reproducció cel·lular i d’altres que no he aconseguit identificar. Tot plegat dins un interessat joc de formes irregulars.

Esgrafiat am motius de neurones, microbis i sistema nerviós. Clínica Salus Infirmorum

Per cert, l’expressió ‘salus infirmorum‘ significa salut dels malalts en llatí. És un dels molts atributs utilitzats per referir-se a Maria. Per aquest motiu, la trobem representada a la façana de la clínica.

Relleu de Maria a la façana de la Clínica Salus Infirmorum de Banyoles, Pla de l'Estany.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Pg. Mn. Lluís Constans, 130. Banyoles

Saber més

Què veure a prop