Prega i cura

Un esgrafiat de Domènec Fita a Banyoles.

De ben jovenet en Domènec Fita, nascut a Girona el 1927, sembla tenir clar que li van les belles arts.

Tot i cursar estudis clàssics, la seva obra acaba derivant en una abstracció radical. Per altra banda, vol integrar les arts en arquitectura i les seves obres prenen un gran format. A més, treballa qualsevol material i temàtica que se li posi al davant: pedra, vitrall, ciment, ferro o fusta. Tot serveix per a expressar el que porta a dins.

A la clínica Salus Infirmorum de Banyoles trobem un espectacular esgrafiat realitzat per ell el 1964 i restaurat recentment.

Aquarel·la de l'edifici de la clínica Salus Infirmorum de Banyoles.
La clínica.

Tots els símbols

En tractar-se d’una institució religiosa, la simbologia de la banda esquerra està relacionada amb el cristianisme. Només nomenaré els símbols i les imatges, sense entrar a comentar-los un per un, perquè no acabaria mai.

Veiem una palma -martiri-, una corona -victòria- i un gerro amb flors -ni idea- i una llàntia d’oli, associada a les escriptures com la llum que guia al cristià. Segueix l’àncora, que representa la promesa de Déu de salvar l’ànima dels creients; el calze, símbol de l’Eucaristia i l’Esperit Sant il·luminant un llibre amb una A i una Z -principi i fi = Déu-

Esgrafiat de Domènec Fita a Banyoles, Pla de l'Estany. Clínica Salus Infirmorum

A continuació tenim el sol i la lluna -la nit i el dia-; la inscripció INRI, que van clavar damunt la creu; un paó, símbol de la resurrecció; els acrònims de Jesús i Maria; els elements de la passió -creu, corona, claus, daus- i finalment, el gall que va cantar després que Pere negués que coneixia Jesús.

Seguidament, al voltant de la signatura de l’artista i de l’any, hi ha l’anyell que representa Crist, l’emblema de les religioses de Sant Josep -la serra i la flor-, el colom de la pau i la paraula pau en llatí.

Il·lustracions de temes religiosos a la Clínica Salus Infirmorum, Pla de l'Estany.

En acabat, les claus de sant Pere, la barca on Jesús predicava -pescador d’homes- i un parell d’escuts. L’inferior sembla correspondre al bisbe Narcís Jubany, que en aquells anys devia presidir el bisbat de Girona. L’escut superior intueixo que està relacionat amb el bisbat de Girona.

Encara hi ha més

A la banda dreta de la porta, la temàtica de l’esgrafiat de Domènec Fita a Banyoles és ben diferent i està vinculada amb la funció de l’edifici, la salut.

Esgrafiat de Domènec Fita a Banyoles, Pla de l'Estany. Clínica Salus Infirmorum

Representacions de microbis, neurones, rec sanguini, sistema nerviós, reproducció cel·lular i d’altres que no he aconseguit identificar. Tot plegat dins un interessat joc de formes irregulars.

Esgrafiat am motius de neurones, microbis i sistema nerviós. Clínica Salus Infirmorum

Per cert, l’expressió ‘salus infirmorum‘ significa salut dels malalts en llatí. És un dels molts atributs utilitzats per referir-se a Maria. Per aquest motiu, la trobem representada a la façana de la clínica.

Relleu de Maria a la façana de la Clínica Salus Infirmorum de Banyoles, Pla de l'Estany.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Pg. Mn. Lluís Constans, 130. Banyoles

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).