Aquarel·la amb una vista de la Gorga Blava, dins el terme de Camós.

Pel camí de l’escola

Excursió de Corts a Camós (Pla de l’Estany).

Les senzilles històries dels pobles petits, amaguen records entranyables que paga la pena recordar. El petit i bucòlic itinerari d’avui era el que, temps enrere, recorrien a peu els nanos del nucli de Corts, per anar a l’escola de Camós, tots dos al Pla de l’Estany.

L’itinerari està marcat per la presència de l’aigua i una exuberant vegetació. És molt recomanable fer-lo després que hagi plogut, especialment a la primavera. Nosaltres l’hem fet a l’hivern i no és el mateix.

Cal remarcar la cura del veïnat en preservar un modest patrimoni, senyalitzant-lo i facilitant explicacions. Un exemple a seguir.

Reflexes i fulles seques damunt l'aigua.

Un nom, dos significats

Per començar, aparquem el vehicle vora el pont de ferro que travessa la riera de Matamors, a la GIV-5146 (trobaràs totes les indicacions al final de l’article).

El topònim, actualment poc correcte políticament, imagino que prové dels temps de la Reconquesta. Clar que també pot ser una derivació del poble de Mata. Un dels significats del mot ‘mata’ és el d’una arbreda a la vora d’un riu, molt apropiat a aquest indret.

Un corriol baixa sobtadament fins a la riera i aviat trobem la Gorga Blava. És un paratge emblemàtic on un saltant d’aigua cau de les roques i va a parar un profund gorg.

Aquarel·la amb una vista de la Gorga Blava, dins el terme de Camós.
La Gorga Blava.

El camí va resseguint la riera. Hi ha un camí senyalitzat cap a l’esquerra, però nosaltres ni cas i aviat trobem La Palanca. Aquest nom el reben les passeres o passarel·les molt senzilles que permeten passar per damunt de l’aigua. En aquest cas és de pedra, però en altres llocs es feien amb troncs o taulers.

A continuació hi ha la Barraca de la Pecu, una cavitat on als anys 60 va viure una família que es guanyava la vida fent de drapaires.

Barraca de la Pecu. Excursió de Corts a Camós. Pla de l'Estany.

Fer bugada

El camí ens porta al rentador de Can Carxofa. Al llarg d’aquest itinerari veuràs que s’han recuperat diversos rentadors que reben el nom de la masia a la qual pertanyien. Fa un segle, rentar la roba era una tasca molt feixuga. Cal pensar que les dones, no només havien de baixar i rentar la roba, sovint amb una aigua gelada, sinó que després havien de carregar el cabàs amb la roba molla que pesava molt més.

El corriol s’acosta i s’allunya del curs d’aigua, però sempre és a la vora del camí. Trobem una gran bauma -o balma-, nom donat a una cova poc profunda o bé a una roca que sobresurt formant una cavitat.

Excursió de Corts a Camós. Pla de l'Estany. El camí passa sota una bauma.

Veuràs que es tracta d’una roca molt porosa, anomenada travertí o pedra tosca. Es forma en indrets amb molta aigua que circula lentament. A mesura que s’evapora, va sedimentant el calci damunt la molsa i les plantes, petrificant-les. Va ser molt utilitzada pels romans. De fet tot el Coliseu de Roma està fet amb aquest tipus de roca.

Aquest abric natural va servir d’aixopluc temporal a persones que no es podien permetre una llar.

Uns metres més amunt, trobem el rentador del Salt Dalmau, que per la seva situació, fins i tot en èpoques molt seques tenia d’aigua. El rentador disposava d’una pedra rugosa on ensabonar la roba que, després de cada riuada, calia anar a buscar-la riera avall.

El salt Dalmau

Finalment arribem a l’emblemàtic Salt Dalmau, amb la font del mateix nom i tot plegat sota l’ombra de grans arbres. La cascada, que avui era completament seca, passa pel damunt d’una balma de travertí, coberta d’heura, molsa i falgueres.

Durant molts anys, en aquest indret s’hi celebraven trobades, berenars i festes amb ballades de sardanes.

Pugem unes escales i arribem al pont del Salt Dalmau. Com veus, amb un mateix nom es bateja la cascada, la font, el rentador, la balma i el pont.

Sembla que en època de pluges aquest era un pas perillós. Per aquest motiu, a finals del segle XIX es construí aquest pont.

Excursió de Corts a Camós. Pla de l'Estany. Inscripció de la inauguració del Pont del Salt Dalmau.

La tornada

El camí, ara molt més ample i planer, passa entre extensos camps de conreu. No hi ha cap possibilitat de pèrdua, ja que hem d’anar seguint les fites verdes de l’itinerari per a bicis.

Camps verds. Pla de l'Estany

Quan el camí s’acosta novament a la riera, passarem pel costat de Can Reparada -o Reperada-, actualment convertit en allotjament rural i on fins no fa gaire temps, hi vivia en Siset, un dels darrers pastors de Corts.

Excursió de Corts a Camós. Pla de l'Estany. Can Reparada.

En arribar la carretera, seguim el caminet fins al pont de ferro, on hem començat aquesta excursió de Corts a Camós.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure a Wikiloc

Distància: 3,7 km d’itinerari circular

Dificultat: fàcil. Hi ha un sobtat desnivell a l’inici, per baixar del pont a la riera.

Saber més

Què veure a prop