Monument Jaume Almera, Vilassar de Mar, Maresme, roca

Una pedra de pedres

Monument a Jaume Almera a Vilassar a Vilassar de Mar.

El massís de Montserrat ve a ser com un munt de pedres.

Vist de ben a prop, veiem que està format per un conglomerat de còdols, pedres arrodonides que antigament els rius van dipositar en un delta i més tard s’anaren unint. L’erosió va arrodonir els materials fins a deixar-los com ara els coneixem.

40.000 milions d’anys més tard, va ser quan en Jaume es va interessar en aquests i molts altres minerals rics en fòssils.

Monument a Jaume Almera a Vilassar de Mar (Maresme). Detall de la composició de la roca.

Estudiar de tot i alhora

Nascut a Vilassar de Mar -Maresme- mitjans del segle XIX, en Jaume Almera era el que ara diríem un ‘coco’. Va cursar simultàniament estudis eclesiàstics i universitaris, arribant a obtenir el títol de doctor en ciències naturals al mateix temps que es llicenciava en teologia.

Va ser nomenat canonge de la seu episcopal de Barcelona, però també va ser president de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona.

L’home es delia pels fòssils d’invertebrats, que l’ajudaren a datar terrenys i confeccionar el mapa geològic de Barcelona, que encara està en ús.

Amb les mostres que anava recollint en els seus nombrosos viatges pel món, va fundar el que seria el Museu Geològic del Seminari Conciliar de Barcelona.

Monument al canonge i geòleg Jaume Almera a Vilassar de Mar (Maresme).

Homenatges petris

El 1977 s’erigí aquest monument a Jaume Almera a Vilassar de Mar, la seva vila natal. Es tracta d’un gran bloc de pedra de Montserrat d’uns tres metres d’alt, un tipus de roca que va estudiar diverses vegades. La creativitat d’aquest monument tampoc és que sigui com per tirar coets, però és el que hi ha.

Però encara ara, el món de la geologia té molt present en Jaume Almera, doncs, com a mínim hi ha vuit espècies de mol·luscs fòssils que porten el seu nom -en llatí, com és habitual-.

Monument a Jaume Almera a Vilassar de Mar (Maresme). Detall de la inscripció.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer del Carme 33, Vilassar de Mar

Saber més

Què veure a prop