Curar amb aigua podrida

La Font de la Puda de Banyoles.

Probablement pel tuf d’ous podrits que fa, el topònim ‘puda’ prové del llatí ‘aqua putida’, que vol dir, aigua bruta.

Així doncs, trobem diverses fonts amb aquest mateix nom, com la de Montserrat o la de Banyoles, de la qual ara esbrinarem alguna cosa més.

Els terrenys on ara es troba la font de la Puda de Banyoles i el que queda del balneari, havien estat zones lacustres. És a dir, eren aiguamolls, però amb el temps es dessecaren per transformar-los en terres de conreu i fer desaparèixer un focus d’insalubritat.

Ràfec de l'antic balneari de la Puda de Banyoles, Pla de l'Estany.

Guarir el bestiar

Com que d’aquest balneari s’ha escrit molt, no entraré en història ni descripcions que podeu esbrinar als enllaços que indico al final.

Només diré que des del segle XV es coneixen les propietats curatives d’aquestes aigües. En realitat eren els amos d’animals malalts qui els portaven a beure perquè se’ls curessin les nafres que es feien treballant.

Però no va ser fins al segle XIX que es construí una font i una placeta. Turistes i malalts -o turistes malalts- hi acudien i deixaren importants recursos econòmics a una població molt necessitada.

La font de la Puda de Banyoles, Pla de l'Estany. El tester que corona el conjunt.

D’aquesta manera, les més que miraculoses aigües sulfuroses -i pudentes- de la font, van ser la màxima atracció turística de Banyoles. En realitat, la presència de sofre i de diversos bacteris, no deixa clar el pretès i mitificat efecte beneficiós de l’aigua. Així que, si la font raja, millor no en begueu.

La font de la Puda de Banyoles, Pla de l'Estany. Detall del broc amb forma de rostre.

El passeig dels malalts

Els banyolins s’espavilaren a connectar la font, la ciutat i l’estany, que començava a ser apreciat com una zona d’esbarjo per la tranquil·la i malaltissa burgesia.

D’aquesta manera va néixer el passeig Dalmau, actualment mig abandonat. De tant en tant, uns bancs oferien descans als afeblits visitants.

Francesc d’Assís Dalmau va ser una persona il·lustrada que arribà a ser batlle de Banyoles. A més d’industrial, va exercir com a professor. A finals del segle XIX fundà una escola que arribà a impartir classes de dibuix amb reconegudes figures de l’art.

Indicador del Passeig Dalmau a Banyoles.

Banyeres de categoria

Anys més tard, s’amplià la barraca inicial en l’edifici ruïnós que ara veiem i s’instal·là una canonada per portar l’aigua, que abans es feia a cops de galleda. Això si, encara hi havia categories i, segons el pressupost, la banyera podia ser de gres o de marbre. Només faltaria!

Com que el balneari no disposava d’allotjament, les fondes van fer l’agost. Tot i això, tampoc hi havia prou allotjament, així que els habitatges particulars llogaven habitacions als forasters.

Actualment l’indret espera un condicionament que li retorni l’esplendor que va viure fa un segle.

Aquarel·la de la font de la Puda de Banyoles, al Pla de l'Estany.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Passeig de la Puda, Banyoles

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).