Record d’una vida

El panteó de Rafael Patxot al cementiri del Poblenou.

Hi ha persones de les quals mai hem sentit a parlar, ja que el temps ha esborrat la seva memòria. Penso que Rafael Patxot i Ferrer es devia ensumar que això passaria i va encarregar el seu mausoleu, perquè fos com un diari de bord de la seva vida dedicada al comerç, en especial al marítim.

Entrem al cementiri del Poblenou, que és un museu a l’aire lliure i anem a l’espai del final, on els difunts lluiten contra la degradació de la seva memòria, en un indret ple de màgia i romàntica decadència. A mitjans del segle XIX encara era el lloc preferit de l’elit barcelonina. Després s’estimarien més el de Montjuïc.

És aquí on el senyor Patxot va fer construir el seu monument funerari. Tot i que l’escrit assegura que és un record de la seva família, en realitat sembla més aviat un homenatge a si mateix.

El panteó de Rafael Patxot al cementiri del Poblenou. Símbols marítims, com un àncora, un trident, cadenes i cordes.

Una família de negocis

Els seus avantpassats van destacar a Sant Feliu de Guíxols en la fabricació de taps de suro i també comprant i venent tot tipus de mercaderies. Acabaren fundant un important negoci familiar, invertint també en vaixells. Un dels seus antecessors va participar en arriscades expedicions marítimes per Finlàndia, Rússia, Uruguai i Argentina.

Més tard s’instal·laren a Barcelona i, espavilats ells, establiren aliances amb altres famílies, casant-se amb les seves filles.

El panteó de Rafael Patxot al cementiri del Poblenou. Relleu amb fardells, caixes i cordes.

Germans capitans

D’un d’aquests matrimonis van néixer sis fills. Rafael era un d’ells. Tot i això, el més famós va ser el seu germà Fernando, qui sobresortí en literatura.

Rafael i els seus germans seguiren amb la tradició de capitanejar vaixells i transportar béns a diversos ports americans. A més, el seu matrimoni amb Beatriz Cibils va ser l’inici d’una fructífera relació familiar, ja que aquesta família tenia importants negocis amb l’Uruguai.

Finalment, amb 63 anys va morir de còlera a Madrid, ben lluny del mar que havia protagonitzat la seva vida. Uns anys després li seguiria la seva esposa i el record de Rafael Patxot desapareixeria del tot.

Sarcòfag amb instruments de navegació.

El monument del navegant

Situat al centre, el sarcòfag conté un rellotge, un cronòmetre i un compàs de rutes, instruments de navegació, esculpits amb gran precisió.

Damunt la llosa que tanca el sarcòfag, penja una medalla. Es tracta de la condecoració de l’Orde de Carles III, atorgada a qui hagués destacat fent ‘bones accions’ en benefici de la Corona. Ara no entraré en detalls, però paga la pena llegir com i perquè es va crear aquesta distinció.

La insígnia està formada per una creu de vuit puntes i quatre flors de lis -símbol borbònic-. No he trobat informació, però és lògic pensar que amb tantes indústries, alguna li va valer aquesta condecoració.

El panteó de Rafael Patxot al cementiri del Poblenou. Creu de l'Orde de Carles III.

Activitat mercantil

A la part inferior de dues pilastres, veiem uns corns de l’abundància -o cornucòpies- dels quals surten fruits tropicals, com el cacau, els quals devia portar.

A la part central hi ha farcells, caixes, paquets i bótes de vi, clara referència al transport de mercaderies.

Dalt de les pilastres s’han esculpit estris relacionats amb l’activitat marinera, com el trident i l’àncora.

A la llinda, un rellotge de sorra alat ens parla de la fugacitat de la vida.

El panteó de Rafael Patxot al cementiri del Poblenou. Detall del relleu d'un rellotge de sorra amb ales.

Més amunt hi ha un timpà, al voltant del qual tornen a aparèixer fruites tropicals, estris de navegació i un globus terraqüi.

El panteó de Rafael Patxot inclou un timpà, dins el qual veiem un vaixell de vapor i un altre a vela que naveguen sota el sol. A la part inferior, un tren surt a tota màquina d’un túnel.

Patxot, que sembla que mai en tenia prou, es convertí en un important accionista del projecte de construcció del primer ferrocarril de Barcelona a Mataró del qual acabaria convertint-se en directiu de la companyia. Tan bé li va anar, que poc després participaria en les línies de ferrocarril de Barcelona a Martorell i a Saragossa.

El panteó de Rafael Patxot al cementiri del Poblenou. Timpà amb vaixells i un tren.

Els autors

El panteó, d’estil neoclàssic, va ser projectat per Francisco de Paula del Villar. Aquest arquitecte murcià va desenvolupar la seva activitat a Barcelona i rodalia, destacant en el vessant religiós. Va restaurar l’església del Pi i és autor de l’absis de Montserrat i del primer projecte de la Sagrada Família de Barcelona, del qual només es va realitzar la cripta.

Els relleus escultòrics van ser realitzats per l’italià Filippo Casoni Pizani, autor també de l’escut que corona l’ajuntament de Barcelona.

Penseu que ens trobem en un moment en què, fent una mirada enrere, els artistes es tornen a fixar amb el que van fer grecs i romans, considerats ‘clàssics’. D’aquí el mot neoclàssic. Nou però clàssic.

El panteó de Rafael Patxot al cementiri del Poblenou. Detall d'un relleu amb fruits tropicals

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: cementiri de Poblenou

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).