El gran projecte

El monument a Ildefons Cerdà a Centelles.

Són molts els teòrics que han imaginat la ciutat ideal. I només uns pocs han arribat a poder fer realitat el seu projecte. El nom que sovint ens ve al cap és el d’Ildefons Cerdà, qui va fer la reforma urbanística del barri de l’Eixample de Barcelona.

Aquest enginyer, nascut el 1815 a Centelles (Osona), es va haver d’enfrontar amb el seu pare, qui volia que fes la carrera eclesiàstica. Durant tota la seva vida va tenir problemes familiars, de salut, d’incomprensió i d’impagaments que finalment el van dur a la ruïna.

Un segle després d’haver mort, va ser reconegut el seu gran llegat. Tard, però la glòria arriba.

Però Cerdà, abans de ser enginyer cap al 1950, havia estat jurista, militar i també polític, arribant a president de la Diputació de Barcelona. A més de la reforma urbanística de Barcelona, també participà en les obres del primer ferrocarril Barcelona-Mataró.

En just reconeixement, el 2010 s’inaugurà un monument a l’entrada de la seva vila natal. Realitzada amb metall, l’escultura de l’enginyer a mida gegantina, assenyala amb un dit al cel i amb l’altre a terra, mentre fa una gran passa damunt una base de formes circulars.

Monument a Ildefons Cerdà a Centelles, realitzat per Jordi Díez.

Captar l’instant


L’obra, de gran impacte visual, mereix una acurada observació per apreciar el virtuosisme amb què ha estat treballada, jugant amb els espais buits i plens amb gran mestria.

Tot i això, sorprèn l’aire altiu i una mica arrogant de la figura, que vagament m’ha recordat l’escultura d’un antic líder comunista que he vist a internet.

Segons l’autor, Jordi Díez, el conjunt mostra el moment precís de tot el que li passa pel cap a l’enginyer quan té la idea de planificar l’Eixample barceloní. La cúpula emergent damunt la qual es troba, vindria a significar la voràgine en què aquesta idea neix. Potser sí.

Nascut a Valladolid el 1966, Díez ara viu i treballa a Centelles. En la seva obra, més aviat figurativa, actualment utilitza el metall, tot i que anteriorment havia treballat la fusta, la pedra i el fang.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).