Celrà, Gironès, església de Sant Feliu, neoclàssic

El pagès il·luminat

L’església de Sant Fèlix de Celrà.

A hores d’ara ja no sé dir quantes vegades he llegit que una persona humil, sigui pagès, pastor o infant, ha vist una llum i allà ha trobat una imatge o relíquia d’un sant o verge. De vegades penso que al santoral li falta imaginació.

Església de Sant Fèlix de Celrà. Capitells de la façana.

En fi, avui, seguint el mateix guió, trobem que al segle XIII un pagès -pietós, això si- de Celrà (Gironès) veu una gran lluminària al camp i resulta que allà hi ha, no un, sinó dos cossos.

Les restes, tot i que no duien document d’identitat, aviat va quedar clar que pertanyien a dos nens anomenats Hou i Sixt. Al primer cadascú el bateja com vol: Eovald, Eudald, Teobald, Thou i Ou.

Campanar de l'Església de Sant Fèlix de Celrà

Infants llegendaris

Diu la llegenda, que no la història, que aquests nens van ser martiritzats al segle IV, per Rufí, el temible delegat del governador Dacià a les terres gironines.

No queden clars quins turments van patir, només que els pobrissons van acabar degollats.

Però com que no hi ha informació fiable, ningú més en parla i l’església catòlica no sembla fer-ne massa publicitat, el culte s’ha quedat només a Celrà i a Girona.

Contrapicat de les columnes de la portalada de l'Església de Sant Fèlix de Celrà.

A més, durant la guerra civil, el reliquier amb les restes van ser destruïts i per tant, no hi ha manera de fer més verificacions.

Perquè els nens no s’enfadin, a Celrà celebren Sant Sixt el 7 maig i Sant Hou el 17 de juliol, que aproximadament corresponen al moment en què germinen les llavors i quan es realitza la collita. D’aquí la dita: “els fesols es planten per sant Sixt i es mengen per sant Ou”.

Església de Sant Fèlix de Celrà. Detall d'una sanefa romboïdal.

L’església

L’església de Celrà, curiosament no està dedicada als infants màrtirs, sinó a Sant Fèlix -o Feliu-, un altre màrtir gironí.

Tot i que es té constància que ja existia un temple romànic al segle XI, el què ens ha arribat, data principalment del segle XVIII. La portalada, de principis del segle XIX és neoclàssica, però d’inspiració barroca.

Podeu veure columnes amb els típics capitells corintis, juntament amb grans gerres, sanefes i una fornícula buida decorada amb roses.

Església de Sant Fèlix de Celrà. La portalada neoclàssica.

Al capdamunt, un sol, emblema de la vila. Podria ser un ‘símbol parlant’ derivat de la similitud fonètica amb ‘cel ras’.

Església de Sant Fèlix de Celrà, Gironès. Detall del sol esculpit damunt la portalada.
Església de Sant Fèlix de Celrà

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop