Aquarel·la amb una panoràmica del poble de Garcia a la Ribera d'Ebre.

Garcia rima amb Maria

L’Església Vella de Garcia.

Probablement, si et pregunto quin és el cognom més comú, sens dubte em contestaràs que és García. I si et dic que una població catalana porta aquest nom?

Pedra amb una inscripció del segle XVIII a Ca Vernet. Garcia, Ribera d'Ebre
Ca Vernet.

Ocells diferents

Tot i que difícilment apareix a les guies turístiques, paga la pena aturar-s’hi per pujar pels seus costeruts i estrets carrers, carregats d’història, fins a la derruïda església i contemplar el riu infinit, protagonista innegable d’aquestes terres.

Resulta curiós que, mentre el cognom castellà ha pres com a símbol un martinet (garza en castellà), aquesta vila ha optat per la garsa (urraca), més adient amb la fonètica catalana.

Església Vella de Garcia, Ribera d'Ebre. Òcul de la façana.

Tot i això, el nom no ve de cap ocell i és discutible que en aquest cas provingui d’un cognom. Una teoria diu que podria tenir el seu origen en un mot àrab que significa el meu jardí.

En trobar-se en la zona on la darrera confrontació bèl·lica va ser més dura, aquesta població va patir grans destrosses. La més evident encara es fa palesa en les restes de l’Església Vella de Garcia, construïda al segle XVII al lloc d’una anterior.

Interior de l'Església Vella de Garcia, Ribera d'Ebre.

Una nova església

Després dels bombardejos, construïren una de nova a la part baixa del poble, a la qual van incorporar el portal barroc de l’antiga.

Resulta curiós observar com un nombre destacable d’esglésies de la Catalunya Nova es troben sota l’advocació de la Nativitat de Maria. Cabacés, La Bisbal de Falset, Miravet, Capçanes, Pratdip, Aldover, Paüls, Seròs i naturalment, Garcia van dedicar els temples al naixement de la Verge.

Aquarel·la amb una panoràmica del poble de Garcia a la Ribera d'Ebre.

Santa defensa

Tot i que no consta als evangelis canònics, l’església catòlica celebra la gestació sense pecat i el naixement de Maria des del segle VI, probablement arran d’un llibre suposadament escrit dos segles abans per sant Jeroni.

Per als catòlics, el naixement de Maria -filla de dos ancians- simbolitza l’alba dins un món de foscor, que portaria a la llum amb l’arribada de Jesucrist. Així doncs, en aquells temps en què es lluitava per reconquerir el territori als sarraïns, semblava lògic posar-se sota l’advocació d’una figura tan potent com aquesta.

Església Vella de Garcia, Ribera d'Ebre. Ràfec de la teulada.

Imatges amagades

La celebració del naixement de Maria té lloc el 8 de setembre, coincidint amb el dia de les marededéus trobades. Diu la tradició que abans de la invasió musulmana s’havien amagat arreu talles romàniques de la Mare de Déu.

A partir del segle XV, aquestes talles van ser retrobades, generalment per pastors, coincidint -casualment- amb la Coronació de la Verge per part de l’església catòlica. Com la de Montserrat.

Església Vella de Garcia, Ribera d'Ebre. Portal

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop