Aquarel·la de Miravet a la comarca de la Ribera d'Ebre, amb el riu de fons.

Terra de guerra

Itinerari per Miravet.

En primer lloc, el topònim Miravet, a la Ribera d’Ebre, ve dels temps en què aquestes terres eren sota domini àrab. Probablement procedeix de ‘morabit’ que, segons la font consultada, pot designar diversos conceptes musulmans: una comunitat, un predicador o la tomba d’un sant.

Sigui el que sigui, l’escenogràfica vila de Miravet les ha viscut de tots colors, però sempre sota la remor de la guerra i les crescudes del riu.

Aquarel·la de Miravet a la comarca de la Ribera d'Ebre, amb el riu de fons.

Indret disputat

Primerament va ser ocupada pels ibers al segle II aC. Més tard, els musulmans en van fer del lloc un baluard per protegir la seva frontera. D’aquests temps queden diverses restes, com les muralles.

Itinerari per Miravet, Ribera d'Ebre. Castell templer.

Al segle XII, quan Ramon Berenguer IV va recuperar el territori, els templers s’hi van establir al castell, convertint-lo en una important fortalesa.

Dos segles més tard, amb la dissolució de l’orde del Temple, els seus béns van passar a mans dels Hospitalers.

Al segle XIX, durant les guerres carlines, el castell torna a ser ocupat. Finalment, durant la guerra civil se’l van disputar franquistes i republicans.

Medalló amb la data 1839 al castell de Miravet.
El rei censurat.

El Cap de la Vila (poble vell)

Seguim amb aquest Itinerari per Miravet. Un carreró va pujant i ens permet contemplar un paisatge encisador. En una paret, a una alçada que provoca esgarrifances, una inscripció marca el nivell de l’aigua durant una de les pitjors riuades. Curiosament, les més notables crescudes van tenir lloc els anys acabats en 7.

Itinerari per Miravet, Ribera d'Ebre. Indicació de la crescuda del riu el 1787.

A continuació passem pel davant del Palau de Miravet, un habitatge del segle XIV on vivia el senyor del castell hospitaler. Actualment, a més de casal d’hostes, és un centre d’art dedicat al pintor Joaquim Mir.

Embigat del Palau de Miravet.

Una mica més amunt, el carrer s’eixampla en una placeta amb regust àrab.

Itinerari per Miravet, Ribera d'Ebre. Portal.

Les esglésies

L’Església Vella va ser construïda damunt l’antiga mesquita. I la plaça de la Sanaqueta, el magnífic mirador per contemplar Lo Riu -l’Ebre- havia estat el pati de la mesquita.

Itinerari per Miravet, Ribera d'Ebre. Antics aillants elèctrics en una paret.

El temple, bastit al segle XVI, va ser saquejat durant la guerra civil i actualment acull exposicions.

Detall dels reblons de la porta de l'Església Vella de Miravet.

En acabar el darrer conflicte bèl·lic, es construí una nova església, que en alguns llocs apareix com la Immaculada i a d’altres la Nativitat. A l’exterior destaca el peculiar campanar.

Itinerari per Miravet, Ribera d'Ebre. Campanar de l'església de la Immaculada.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop