Aquarel·la de la plaça de les Peixateries Velles de Reus.

L’art de vendre peix

La plaça de les Peixateries Velles de Reus.

Feia temps que a la plaça de Baix es venia peix i carn. El lloc era -és- conegut en la llengua pròpia com a ‘Pescateries Velles’.

Som a la part antiga de Reus (Baix Camp), a tocar de l’església de Sant Pere, tot just on hi havia l’antic fossar vell -el cementiri, vaja-.

Plaça de les Peixateries Velles de Reus, Baix Camp. Escultura realitzada per Joan Roig representant una cistella amb carn.

Una nova plaça

A mitjans del segle XIX es decidí refer de nou la plaça i adequar-la als nous temps. S’eixamplà l’espai, es construïren unes porxades i s’aixecaren a banda i banda uns edificis que donessin una aparença més com cal al conjunt.

Ens trobem en un moment en què els excessos del barroc ja han passat a la història i els artistes i arquitectes han tornat a una moderació. Els clàssics grecs i romans estan de moda. Simetria, senzillesa, ordre i moderació. És el que se’n diu estil neoclàssic.

Als escultors neoclàssics els agradava realitzar les seves obres en marbre blanc, sense policromar, pensant que així devia ser l’estatuària grega que els servia d’inspiració.

Així doncs, l’ajuntament encarrega a un joveníssim Joan Roig quatre grups escultòrics per al nou mercat.

Plaça de les Peixateries Velles de Reus, Baix Camp. Escultura realitzada per Joan Roig representant una cistella amb peix.

Peix fresc

Amb només 18 anys, aquest escultor va realitzar el seu primer encàrrec públic, que encara podem contemplar. Dins unes fornícules, hi ha quatre paneres amb peix, marisc i bestiar, d’un gran realisme. De tant fresc com es veu, sembla que el peix estigui a punt de saltar.

Nascut a Reus el 1835, Roig i Solé és principalment conegut per ‘La dama del paraigua’ que, tot i la polseguera que va aixecar en el seu moment, té moltes altres obres menys conegudes i igualment notables, tant a la seva ciutat natal com a Barcelona, on va estudiar i treballar.

Aquarel·la de la plaça de les Peixateries Velles de Reus.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Plaça de les Peixateries Velles, Reus

Saber més

Què veure a prop