Ciutat de genis (5)

Cinquè itinerari per Figueres: de la Rambla a la plaça del Gra.

En primer lloc, a la Rambla hi ha un monument a Dalí. Per a commemorar el centenari del naixement de l’artista, el 2004 l’Ajuntament encarregà un seguit d’obres, com aquesta, realitzada per Xavier Medina. D’aquest escultor, que ha creat la major part de la seva obra a Nova York, potser haureu vist La Colometa, inquietant escultura situada a la plaça del Diamant de Barcelona.

Es compon d’un cilindre polit on es reflecteix la imatge de Dalí. L’anamorfosi és la deformació de la perspectiva d’una imatge. Dalí va experimentar sovint amb aquest efecte tridimensional. Al seu museu hi ha uns quants exemples molt elaborats.

Monument a Dalí realitzat per Xavier Medina.

Sota el mar

A continuació, no podem obviar el monument a Narcís Monturiol, inaugurat el 1918 i realitzat per Enric Casanovas, que aleshores era arquitecte municipal. Aquest escultor, nascut a Barcelona a finals del segle XIX és considerat un dels representants del noucentisme. Podeu veure diverses obres seves a la plaça de Catalunya de Barcelona.

Cinquè itinerari per Figueres, Alt Empordà. Escultura del monument a Narcís Monturiol.

Monturiol, nascut a Figueres el 1819, va abandonar els estudis per a ser eclesiàstic i també els de medicina. Seguidament va fer la carrera de dret, que mai va exercir. Però estava destinat a quelcom més gran. Quan tenia 37 anys va veure com els pescadors de Cadaqués es jugaven la vida per a recollir el corall. Allò va ser la guspira del seu interès en idear una nau submarina accionada manualment, que va anomenar Ictíneo. Aquest mot procedent del grec, vol dir que s’assembla a un peix.

Encabat va perfeccionar l’invent, fent-lo de més capacitat i propulsat per un motor de vapor, però la manca de suport econòmic va frustrar la investigació i l’inventor va morir sense veure’l funcionar.

Al monument, veiem, entre altres al·legories, unes sirenes nedant entre un imperceptible submarí.

relleu del monument a Narcís Monturiol. Cinquè itinerari per Figueres, Alt Empordà.

Entre els números 29 i 30 de la Rambla hi ha un carreró sense nom que ens durà a la plaça Josep Pla, escriptor i periodista empordanès, referent de la literatura catalana.

Aquí trobem un monument commemoratiu, tot i que -opinió molt personal- potser no és el més adient per aquest personatge.

Mirat d’un determinat punt es veu la silueta del cap de l’escriptor. Va ser realitzat per Josep Ministral, artista empordanès que destaca per la seva interessant percepció del color.

Cinquè itinerari per Figueres, Alt Empordà. Escultura a Josep Pla, realitzada per Josep Ministral.

Noucentisme d’entreteniment

Indiscutiblement, el protagonista de la plaça és el Teatre El Jardí, edifici noucentista edificat el 1914. Abans de la seva construcció en aquest espai s’hi feien projeccions de cinema a l’aire lliure. L’industrial Pau Pagès, que poc abans havia portat l’electricitat a Figueres, en plena rivalitat amb un altre empresari, va fer construir aquest cinema, el segon de la ciutat i una de les més grans de l’època.

Del projecte s’encarregà Llorenç Ros, que havia estat arquitecte municipal a Cartagena, on va construir l’escola naval.

Tot i haver estat projectat com a cinema, la decoració una mica abarrocada de la façana, remet més al teatre que al cinema, pel qual encara no existia un simbolisme apropiat.

Façana del Teatre El Jardí. Cinquè itinerari per Figueres, Alt Empordà.

De plaça a plaça

Passem pel carrer Forn Nou, girem a la dreta pel carrer Nou -aquí tot és nou- i travessem la plaça del Doctor Ernest Vila, més coneguda com a plaça de la Font Lluminosa, que va projectar Carles Buïgas, el mateix que va fer la de Barcelona.

Nascut a Figueres el 1884, Ernest Vila i Moreno va ser un destacat metge, considerat com el primer qui va introduir la cirurgia a l’Alt Empordà, així com durant molts anys, el primer i únic tocòleg de la comarca.

Aquarel·la de la plaça del Doctor Ernest Vila de Figueres.
Plaça del Doctor Ernest Vila.

I ens plantem a la plaça del Mercat. M’heu de perdonar que no m’aturi a cada cosa que veig, perquè no acabarem mai. L’espai, dedicat a mercat i a activitats públiques, va ser cobert amb plaques fotovoltaiques que, a més d’aixoplugar, generen energia.

Per acabar, a la zona exterior, hi ha un grup escultòric realitzat per l’artista barcelonina Mercè Riba. Sant Jordi, amb una anatomia ben dotada, es mira el drac qui espera el moment de clavar-li els ullals.

Cinquè itinerari per Figueres, Alt Empordà. Detall del cap de drac, escultura de Mercè Riba.


Et recomano acostar-te a la veïna plaça del Gra amb una estructura coberta on tenia lloc el mercat de cereals a finals del segle XIX.

I aquí finalitzem aquest cinquè itinerari per Figueres. Però això no és tot. Aquesta ciutat té molt més per veure. Només cal que et deixis perdre pels seus carrers plens d’història.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).