Quart itinerari pel Camp de l’Arpa.
En aquesta darrera part, girem pel carrer del Degà Bahí. Nascut a Blanes el 1775, Joan Francesc Bahí va ser un metge, botànic i militar qui, entre altres mèrits, reconstruí el Jardí Botànic de Barcelona. El 1821, durant l’epidèmia de febre groga a la Barceloneta, va tenir la genial idea d’aïllar el barri, cosa que va caure com un tro i va haver de fugir davant les amenaces.
Montserrat a la façana
En aquesta cantonada trobem la casa Juan Sellarés, un edifici que no sé ben bé com classificar. Els balcons arrodonits, el trencadís sota el ràfec i l’estucat de la façana que imita les muntanyes de Montserrat, fa que ens l’hàgim de mirar dues vegades.
Va ser projectat el 1927 per Josep Masdéu, que ja has vist abans amb un habitatge ben diferent. Per tant l’hauríem d’incloure dins el corrent noucentista.
Uns metres més avall del carrer Muntanya pots admirar un interessant edifici modernista.
Si segueixes el carrer Degà Bahí cap a l’esquerra, trobaràs discrets habitatges, alguns necessitats d’una urgent renovació, que paga la pena de gaudir, abans no desapareguin sota l’especulació.
Cooperatives
A continuació, baixem pel carrer de Fontova. El barceloní Lleó Fontova va ser un actor i autor teatral d’èxit a mitjans del XIX.
Al número 12 trobem l’antic local de la Cooperativa Antiga del Camp de l’Arpa. Aquest establiment fundat a mitjans del segle XIX tenia com a objectiu comprar queviures a l’engròs per vendre’ls als socis a un millor preu. Més tard es reconvertí en associació cultural.
A pocs metres, al carrer de Mallorca, tens La Formiga Martinenca, una altra societat cooperativa centenària, creada per iniciativa d’un grup de veïns. A la façana llueix el símbol de l’entitat: una formiga envoltada de blat.
La plaça del metge
Més per curiositat que per l’interès artístic, fem una petita volta i ens acostem a la propera plaça del Doctor Serrat. Un monument que passa desapercebut, recorda la figura de Manuel Serrat un metge del districte de Sant Martí, que a finals del XIX es va saber guanyar l’estimació dels veïns. També va ser president del Foment Martinenc i regidor de l’Ajuntament de Barcelona
En un extrem de la plaça hi ha una font de ferro colat. Va ser dissenyada el 1877 per l’arquitecte municipal Antoni Rovira i Trias. Es va convertir en un model molt popular, ja que és present a molts indrets de la ciutat.
Al segle XIV es van posar en funcionament les primeres fonts, que eren de pedra. Amb el temps s’instal·laren per tota la ciutat, fins que amb la industrialització de mitjans del XIX, es produïren en sèrie models de ferro colat com aquest i amb altres dissenys. Pensa que fins als anys trenta del segle passat bona part de la població encara no tenia aigua corrent.
Baixem pel carrer Antic de Bofarull. Nascut a Reus el 1821, Antoni de Bofarull va ser un historiador, poeta, novel·lista i dramaturg. Treballà a l’Arxiu de la Corona d’Aragó i no va parar fins a aconseguir restablir el certamen literari dels Jocs Florals.
Quan hi havia horts
Finalment, des del carrer de València acabarem aquest quart itinerari pel Camp de l’Arpa, en un indret que sembla fóra de lloc. Es tracta del carrer de l’Arc de Sant Sever. Amb només cinquanta metres, de carrer en té ben poc. Però d’història en té la que vulguis. A la vora del Rec Comtal que passava per aquí, hi havia molins que aprofitaven el cabal d’aigua i també cases, com aquestes, que aprofitaven el canal per regar els seus horts.
El nom podria procedir d’una antiga capelleta que segurament hi havia aquí. Tot i que hi ha diversos sants amb el nom de Sever, intueixo que es tracta de qui la llegenda -que no la història- afirma que va ser bisbe de Barcelona al segle IV. Amb la persecució dels cristians, el detingueren i li van clavar un clau al cap.
Una observació final: t’has adonat que la major part de fets, personatges i edificis corresponen al segle XIX? És el moment en què el barri ja no va poder aturar el progrés i va deixar de ser eminentment agrícola per donar pas a la industrialització.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Itinerari: veure el mapa
Saber més
- Joan Francesc Bahí, per P. Bernat
- Lleó Fontova: enciclopedia.cat
- La Formiga Martinenca: laformiga.entitatsbcn.net
- Manuel Serrat: thclotcarpa.wordpress.com
- Fonts de cantonada, per X. Theros
- La revolució de l’aigua a Barcelona: bcn.cat
- Font d’Antoni Rovira: fontsdebarcelona.cat
- Antoni de Bofarull: wikiwand.com
- Carrer de l’Arc de Sant Sever: pladebarcelona.wordpress.com
- Sant Sever: wikiwand.com
Avui he fet una passejada per aquest barri. Les teves indicacions han sigut molt profitoses.
Salut.
M’alegra saber-ho. Ja tinc ganes de veure les teves fotos!
Gràcies! He anat analògic, així que haurem d’esperar al laboratori.. 😉
En sèrio? Això encara té més mèrit!
Molt bona serie. Ja estic preparant la càmera per patejar-me el barri.
Salut!
Gràcies! És un barri peculiar, ple de contrastos. Segur que faràs fotos molt interessants.