Terra d’óssos (1)

Primera part de la passejada per Osor.

Per justificar el topònim Osor (La Selva), en algun moment sorgí la simpàtica història d’un gran ós que atemoria el veïnat. Us resumeixo la història, que és llarga i plena d’anècdotes. Per caçar l’ós, un bon nombre de cavallers es trobà en aquest indret, que rebé el nom d’Osor o ‘terra d’óssos’.

El van ferir, però l’animal fugí i el perseguiren fins a donar-li mort en un lloc que ara es coneix com a Sant Sadurní d’Osormort. I així ja tenim explicats els noms d’ambdues poblacions.

Història i paisatge

Tot i haver-hi vestigis prehistòrics que demostren la presència humana més de mil anys abans de l’era cristiana, va ser a partir del segle XIII, quan Osor visqué el seu moment daurat, un temps en què va passar per mans de comtes, de senyors feudals i de l’església.

Situat al parc natural de les Guilleries, el paisatge és d’una gran bellesa. Però, de què vivia la gent? Hi havia carboners, traginers i roders. Roder era qui feia els cèrcols de ferro que es posen a les bótes. Tan important va ser aquesta tasca que a finals del segle XIX fundaren una associació sindical.

També hi havia minaires que treballaven a les properes mines d’espat i galena, minerals que s’exportaven als Estats Units.

Anem a fer una petita volta que ens descobrirà aquest pintoresc poble que sembla sortit d’un quadre.

Pèrgola de ciment en una plaça d'Osor. La Selva.

Can Vidal

Comencem a la plaça de la Vila, que no apareix a cap mapa amb aquest nom i que més aviat sembla el bucòlic pati de la casa que tenim al davant. En un racó, hi ha una curiosa cascada coberta amb una pèrgola que a la primavera desapareix sota el verd de les plantes.

La casa és Can Vidal, construïda al segle XVI i que encara conserva elements originals. Destaca una finestra gòtica on veiem un parell d’instruments que, per una banda penso que poden ser els d’un picapedrer: una maça i una grípia. Utilitzada ja pels romans, la grípia és una peça metàl·lica que s’introdueix en un orifici practicat en una roca per tal de bellugar-la de lloc.

També pot tractar-se d’unes tisores d’esquilar i la pedra per afilar-les o bé una pinta de cardar. El mateix símbol el trobem en una llinda del segle XVII de l’antic Hospital de la Santa Creu de Barcelona. En aquesta pàgina indiquen que es tracta de l’escut del gremi de carders.

Relleu amb els estris del gremi de carders a Can Vidal. Passejada per Osor, La Selva.

El carrer Major

Seguim per la carretera, que en realitat és el carrer Major. Destaca l’immens edifici que havia estat una fonda, de la qual no he trobat cap informació. Presento la hipòtesi que potser es va reformar als anys seixanta, coincidint amb les obres de la presa de Susqueda, per tal de donar allotjament als treballadors.

Antiga Fonda Puig d'Osor. La Selva.

Passem davant l’ajuntament i a continuació contemplem el pont romànic de Can Vidal, també dit de la Noguerola, nom del petit curs d’aigua que alimenta la riera d’Osor. Probablement es tracta d’una reconstrucció posterior als terratrèmols del segle XV. Per aquí passava l’antic camí que anava de Sant Hilari Sacalm a Anglès.

Pont romànic de Can Vidal. Passejada per Osor, La Selva.

Podem baixar fins al pont per una galeria porxada, que ens permetrà contemplar també l’antic pont de la carretera. No us perdeu les pintades a les parets, que també són art.

Passejada per Osor, La Selva. Grafit amb un soldat d'Star Wars.

L’església

A pocs metres pugem per unes escales que ens duran fins a l’església, dedicada a Sant Pere, com podem comprovar per les claus del pany.

Passejada per Osor, La Selva. Forrellat de la porta de l'església de Sant Pere.

Esmentada al segle X, els seus orígens romànics van restar ocults fins al 1977 quan s’enderrocà un convent annex i aparegué un tram del creuer. La resta és fruit de les successives reconstruccions al llarg dels segles.

Dovella amb la data 1798 a la porta de l'església d'Osor.

Probablement la darrera reforma sigui la coronació del campanar, realitzada al segle XIX.

Campanar de l'església de Sant Pere d'Osor. La Selva.

Seguim uns metres pel carrer del Verger fins a una placeta envoltada d’edificis de pedra.

Dovella al carrer del Verger. Passejada per Osor, La Selva.

La torre de defensa

Entrem pel carrer de Sarsanedas, nom d’un important llinatge de la vila que es remunta al segle XIII.

Cal parar especial atenció a la torre de Recs. La filla d’un tal Bernat de Recs va obtenir permís per a construir, adossada a la desapareguda muralla, aquesta torre de defensa, poc després dels terratrèmols.

Torre dels Recs. Passejada per Osor, La Selva.

A tocar de la torre tenim una casa, més coneguda per qui hi visqué que no pas per l’arquitectura. La Vall -amb majúscules- és un indret tan agrest que va evitar que la invasió musulmana hi arribés. En canvi, va ser refugi de nombrosos bandolers que segrestaven i robaven a tort i a dret. Un d’ells va néixer aquí, el trabucaire anomenat ‘Becaina’, que finalment l’ajusticiaren a Girona el 1829.

Un carreró que passa per darrere l’església es permet contemplar el campanar des d’una altra perspectiva.

Baixem per unes petites escales i arribem a la plaça de l’Església, amb un innegable encant.

Passejada per Osor, La Selva. Escales a la plaça de l'Església.

La rectoria

Aquí destaca l’habitatge -molt reformat- de la Rectoria, amb els noms de diversos rectors escrits a les llindes de portes i finestres.

Passejada per Osor, La Selva. Llinda de la Rectoria amb inscripcions.

Resulta curiós que, inclús aquí, aparegui un símbol pagà, com és el triangle, àmpliament utilitzat per espantar bruixes. Més tard, per tal de passar la censura eclesiàstica, s’hi afegiria la creu al damunt.

Baixem per l’històric carrer de Catalunya on seguim trobant interessants llindes gravades i algun habitatge reformat recentment amb un fals gòtic.

No us perdeu la segona part on continuem aquesta passejada per Osor.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).